Joanna Andersson Kristensson är sommelier och ordnar vinprovningar på hotellet. Foto: Christian Örnberg

Joanna Andersson Kristensson är sommelier och ordnar vinprovningar på hotellet. Foto: Christian Örnberg

 

När turisterna går av färjan från Tyskland klockan sju har de bara en kort promenad längs Strandvägen i Trelleborg till hotell och restaurang Dannegården.

joannaanderssonkristenssonII– Vi har många stamgäster som gärna gör sitt första stopp vid vår frukostbuffé, berättar Joanna Andersson Kristensson.

Hon är anställd som hovmästare, men i hennes arbetsuppgifter ingår allt från att checka ut och in hotellgäster till att vara konferensansvarig. Och städa hotellrum om städerskan är sjuk.

– Det blir så eftersom vi är ett litet hotell med bara 26 rum. Men det är just det jag gillar – att få göra allt och att ingen dag är den andra lik.

Och så gillar hon miljön, huset har ursprungligen varit skeppsredarvilla.

Spansk- och fransktalande gäster blir glada över att kunna göra sig förstådda på sitt eget språk när Joanna är i tjänst. Tyskan hoppar hon helst över.

– Men de allra flesta tyskar är bra på engelska.

Joanna upplever att hon har stor frihet att fatta självständiga beslut.

– Bättre att snabbt kunna ge ett besked om att sälja något lite billigare än att låta kunden vänta på ett beslut. Då kanske det inte blir någon affär överhuvudtaget.

På sommaren är det turisterna och barnfamiljerna som dominerar, resten av året företags- och konferensgäster. Att checka ut nattgäster och samtidigt ha koll på att äggen blir lagom löskokta verkar inte bekomma Joanna det minsta. Däremellan svarar hon i telefon och på mejl. De flesta bokningar kommer via ett bokningssystem. Just i dag ska nya tavlor upp på alla väggar. Matsal, lounge och bar fungerar som konstutställning.

Baren är också Joannas domän eftersom hon är sommelier. Glasprovningar är en populär konferensaktivitet. Då smakar man samma vin i olika glas. De som testar får lära sig sådant som att en stor kupa tar fram vinets smörtoner.

–Folk tror jag ljuger när jag säger hur stor betydelse glaset har, men vi hade en man som grät när han insåg vad han missat genom att han druckit tusenkronorsviner i fel glas.

Klicka för större bild

Klicka för större bild

Fakta

Om Joanna ­Andersson ­Kristensson 26 år, anställd som hovmästare men jobbar med nästan allt på hotell och restaurang Dannegården i Trelleborg. År i yrket: Fem, varav tre år på Dannegården. Utbildning: IB-gymnasiet (International Baccalaureate), gastronomisk kockutbildning ett år och sommelierutbildning ett och ett halvt år, båda på Yrkeshögskolan. Bäst med jobbet: Att få göra allt. Jag gillar att jobba på ett litet ställe. Då kommer man närmre både kollegor och gäster. Nackdelar: En partner som inte är i samma bransch kan ha svårt att förstå att du måste vara hemifrån många morgnar och kvällar. Framtidsplaner: Kanske brygger jag mitt eget öl om fem år. Jag är i alla fall kvar i branschen. Om hovmästare Antal: I gruppen servitörer, baristor m fl finns 20 000 (8 000 män och 12 000 kvinnor), hovmästare redovisas inte särskilt. Lön: 25 000–31 000 kronor. Framtid: Intresset för mat och dryck växer men många söker sig också till branschen, så konkurrensen är hård. För hovmästare med utbildning och erfarenhet är arbetsmarknaden på fem och tio års sikt medelgod. Fack: Unionen eftersom arbets­ledning ingår.   Källa: Unionen, SCB och Arbetsför­medlingen