Walk Free räknar också in offer för människohandel som arbetar under slavliknande förhållanden i sin statistik.  Thailand kritiserades i fjol för hur burmesiska migrantarbetare i landet utnyttjas och misshandlas inom fiskeindustrin. Foto: Sakchai Lalit

Walk Free räknar också in offer för människohandel som arbetar under slavliknande förhållanden i sin statistik. Thailand kritiserades i fjol för hur burmesiska migrantarbetare i landet utnyttjas och misshandlas inom fiskeindustrin. Foto: Sakchai Lalit

 

Antalet slavar ökar. I dag finns det 35,8 miljoner slavar i världen, enligt stiftelsen Walk Frees uppskattning.

Ett av de värsta slavländerna är Qatar som ska organisera fotbolls-VM.

Landet har kritiserats för sina dåliga arbetsvillkor och för att de utnyttjar utländska arbetare under slavliknande förhållanden.

Landet hamnar på fjärde plats på det slavindex som Walk Free tagit fram.

Enligt dem finns det knappt 30 000 slavar – 1,4 procent av befolkningen – i landet.

Endast Mauretanien, Uzbekistan och Haiti är värre slavländer.

Qatar har flera gånger kritiserats för att de tillåter omänskliga arbetsvillkor under arenabyggena.

Många av arbetarna som bygger fotbollsarenorna och hotellen i Qatar kommer från Vietnam, Indien, Nepal och Thailand. De som anses jobba hårdast på VM-byggena är dock nordkoreanerna.

– De jobbar hela tiden. Vi har cirka 50 nordkoreaner anställda. Jag har till och med byggt ett speciellt rum till dem på byggarbetsplatsen där de kan vila så att de inte behöver åka tillbaka till arbetarbostäderna, sa chefen på ett större bygge till tidningen The Guardian för drygt en vecka sedan.

Rapporten har gått igenom slavsituationen i 167 länder. Många tjänar mycket på dagens slavekonomi. Enligt FN-organet ILO ger slavarbetet inkomster på nästan 1 200 miljarder kronor per år.

Antalet slavar i årets uppskattning är 35,8 miljoner, vilket är drygt 20 procent högre än den uppskattning stiftelsen gjorde förra året. Ökningen beror till stor del på att organisationen ändrat sitt sätt att hämta in information.

Enligt deras definition är det inte enbart tvångsarbete i det moderna slaveriet utan även slavliknande villkor som uppkommit på grund av skuld, tvångsäktenskap, sexuellt tvång för att få inkomst och människohandel.

Walk Frees uppskattning ligger betydligt högre än FN-organet ILO:s siffra på 21 miljoner, vilket i sin tur kan jämföras med hur många slavar som skeppades mellan Afrika och Amerika under perioden mellan 1400- och 1800-talen – det var mellan sju och tio miljoner.

En av poängen med rapporten är att slaveri förekommer i alla länder i världen. I Sverige, som är ett av världens bästa länder på att bekämpa slaveri, finns cirka 1 200 slavar, enligt organisationens bedömning.

Fakta

De värsta slavländerna/andel slavar i förhållande till befolkningen i procent: Mauritanien 4 Uzbeckistan 3,9 Haiti 2,3 Qatar 1,3 Indien 1,1 Pakistan 1,1 Demokratiska republiken Kongo 1,1 Sudan 1,1 Syrien 1,1 Centralafrikanska republiken 1,1 De länder som gör mest för motverka slaveri: Nederländerna Sverige USA Australien Schweiz Irland Norge Storbritannien Georgien Österrike Källa: Walk Free Foundation