En kvinna dog när hon blev påkörd av en truck, men det var inget brott som låg bakom olyckan. Hovrätten friar både företaget och truckföraren.

Olyckan inträffade i februari 2011 på Tjärnviks trä i Gnarp. En sågverksoperatör gick över timmerplan och blev påbackad av en kollega som flyttade timmer med en truck. Truckföraren såg aldrig den 38-åriga kvinnan som han körde på och hon avled omedelbart.

Åklagaren ansåg att både truckföraren och företaget var ansvariga för olyckan och krävde en företagsbot på 1,5 miljoner kronor. Men tingsrätten i Hudiksvall friade helt från ansvar, vilket Arbetet tidigare berättat om.

Nu har även hovrätten kommit fram till att det inte var något brott som låg bakom olyckan. Domstolen konstaterar att det fanns regler för vad som gällde om någon gick ut på timmerplanen. Föraren har förlitat sig på dem och inte gjort något fel.

Inte heller företaget har brustit utan har gjort nödvändiga riskanalyser enligt hovrätten. Om det hade funnits en backkamera i trucken hade säkerheten förvisso varit bättre, men det är ändå inte säkert att olyckan kunnat undvikas, enligt rätten, som friar både företaget och föraren från ansvar.

Tjärnviks trä ingick i Gällö timber, men sågverket lades ner 2012.