Elektrikerförbundet har idag på förmiddagen lagt sitt andra skyddsstopp på Fortums stora byggarbetsplats i Hjorthagen i Stockholm. På samma arbetsplats dödades två arbetare förra veckan.

– Allt arbete under jord för elektriker är stoppat. Vi har meddelat Fortum att det är livsfarligt att arbeta där, säger Petter Johansson, regionalt skyddsombud hos Elektrikerna.

– Det är för jäkligt att arbetsmiljön är undermålig särkilt med tanke på det som hände förra veckan, säger han.

Igår stoppades Petter Johansson från att göra en skyddsronden som elektriker på arbetsplatsen bett om. Han hindrades av Fortum från att göra skyddsronden och då svarade han med att stoppa arbetet eftersom han inte kunde avgöra om jobbet var säkert.

Idag på förmiddagen genomfördes skyddsronden med hjälp av elföretaget på plats och enligt Petter Johansson saknades helt eller delvis nödbelysning och utrymningsskyltar i de tunnlar som elektrikerna ska jobba i. Tunnlarna mynnar i ett stort underjordiskt flislager och där användes en bomlift, som liknar en skylift och som är gjort för att lyfta personer, för att lyfta material till hög höjd och enligt Petter Johansson var bomliften dåligt förankrad.

– Om bomliften faller slutar det inte bra.

Skyddsstoppet innebär att elektriker inte får jobba i tunnlar. Nästa steg kan bli att bristerna rättas till eller att de ansvariga arbetsgivarna ber Arbetsmiljöverket komma och göra en bedömning – då kan resultatet antingen bli att stoppet hävs eller att Arbetsmiljöverket ställer krav på skyddsåtgärder.

Hos Fortum hänvisar arbetsmiljöansvarige Daniel Olsson till Alexandra Svenonius, presschef på Fortum Värme. Hon säger sig dock just ha fått veta att något hänt, men känner ännu inte närmare till saken.