Kambodjanska textilarbetare demonstrerar för högre löner i september. Foto: Heather Stilwell

Kambodjanska textilarbetare demonstrerar för högre löner i september. Foto: Heather Stilwell

Textilarbetarna i Kambodja har krävt att deras minimilöner höjs till 177 dollar i månaden. Igår kom regeringen med sitt besked – det blir 128 dollar.

Fem personer har dödats av säkerhetsstyrkorna sedan januari i år. En person är försvunnen och flera har skadats. Lönerna för textilarbetarna är en våldsam fråga i Kambodja.

– Flera oberoende fack är mycket kritiska till höjningen som de anser vara för låg. Men just nu hålls en dialog med medlemmarna. Inom några dagar kommer de med besked hur de ska göra, säger Joel Preston på den väl ansedda människorättsorganisationen Community Legal Education Center (Clec) till Arbetet.

Under lång tid har en sammanslutning med sju fackförbund i Kambodja krävt att textilarbetarnas minimilön ska vara minst 177 dollar i månaden. I dag ligger lönen på 100 dollar, vilket är långt den inkomst landets sociala myndigheter räknar med behövs för att överleva (157 och 177 dollar).

Den kambodjanska regeringen har pressats från flera fack – bland annat Industri all och svenska LO – om att höja lönerna och förbättra villkoren för textilarbetare som ofta svimmat på grund av de tuffa arbetsförhållandena.

Tanken var att en lönekommission redan tidigare i höstas skulle komma med ett förslag till hur mycket minimilönerna skulle höjas. Detta har dock dragit ut på tiden. Flera fack och civila organisationer har hoppats att det skulle bli en kraftig löneökning.

För tre veckor sedan deklarerade dock ett av landets största fackförbund – FTU – att de skulle nöja sig med en löneökning från 100 till 130 dollar i månaden.

Industrin har råd med det utan att några fabriker måste stängas, sa FTU:s ordförande Chea Mony till medierna då.

Genom att sänka sina krav resonerade facket att fler jobb skulle bli kvar i landet.

FTU:s utspel kom att splittra de andra fackförbunden, varav flera senare sänkte sina lönekrav till minst 140 dollar i månaden.
I början av denna vecka kom den statliga lönekommitten med ett förslag om att lönen skulle höjas till 123 dollar i månaden, vilket sedan landets premiärminister höjde till 128 dollar.