Jens Kvist Christensen blev känd för allmänheten under strejken i juni i år. Foto: Stig-Åke Jönsson

Jens Kvist Christensen, ordförande för Sekos klubb på Öresundståg, har avgått efter kritik från medlemmarna.

Jens Kvist Christensen, som ledde strejken mot de osäkra anställningarna vid Veolia Öresundståg i juni, avgick igår, onsdag, efter ett protestmejl undertecknat av 65 medlemmar i klubben. Mejlet hade föregåtts av ett möte i förra veckan där missnöjet med ordföranden var starkt.

– Det har bland annat brustit i fråga om föreningsdemokrati, säger en medlem med god insyn i klubbens arbete. Kallelser har inte skickats ut, riktiga protokoll har saknats.

– Tyvärr har det förekommit att Jens har ingått överenskommelser med arbetsgivaren ”i korridoren”, utan protokoll. Och de som är kvar i styrelsen vet ingenting. Vi måste, alla till mans, se till att detta inte förekommer. Vi måste hitta strategier för hur vi förhandlar och se till att båda parter får protokoll.

Arbetets källa tror att problemen delvis kan bottna i att Jens Kvist Christensen, som har varit fackligt aktiv i Danmark, har tagit med sig ett ”danskt arbetssätt”.

– I Danmark är ordföranden ofta ett slags president som styr och ställer själv. I Sverige fungerar föreningar annorlunda. Två ledamöter i klubbstyrelsen hoppade av för en dryg månad sedan. Det hade med de här bristerna att göra.

Men missnöjet har också rötter i den dåliga arbetsmiljön på Öresundståg, enligt en annan medlem. I flera år har de anställda varit hårt pressade. När de har vänt sig till skyddsombuden och klubben och inte fått gehör har kritiken gradvis vuxit. Till slut har den nått ända upp till styrelsen, och framför allt ordföranden, som uttryckt att ”jag sköter det här”.

Seko:s klubb 104 vid Öresundståg vände sig till Seko Skåne för tre månader sedan, och till Sekos förbundskontor för en och en halv månad sedan, och bad om hjälp för att rädda klubben och stoppa medlemsflykten.

– Hjälpen kom först i går, samma dag som Jens avgick, säger Arbetets källa. På så sätt har Seko ett ansvar för det som har hänt. Vi hade behövt hjälp direkt. Vi vill varken tappa medlemmar eller styrelseledamöter.

– Ta bara strejken. Den innebar ett väldigt stort ansvar för en ung klubb. Hjälpen från Seko var väldigt begränsad. Även om P-O Fällman från förbundskontoret och Rolf Sjöstrand och Ingmar Fransson på Seko Skåne har gjort mycket.

Klubbens vice ordförande Maria Bogeblad, som nu går in som ordförande, bekräftar för Arbetet att det finns kritik mot föreningsdemokratin i klubben, men vill i övrigt inte kommentera.

Arbetet har förgäves sökt Jens Kvist Christensen för en kommentar. Till Sekotidningen säger han:

– Kritiken kom mer och mer att handla om min person, att jag haft ett ”diktatoriskt sätt”, än om det arbete vi faktiskt gjort i styrelsen och då kunde jag inte sitta kvar. Men det känns helt okej att sluta, jag har haft en fantastiskt rolig tid, jag har lärt mig jättemycket och träffar härliga människor.