Stefan Henricson och Kristina Sjöberg går strejkvakt utanför Svea Exchange på Klarabergsgatan i Stockholm. Foto: Annika Olsson

Stefan Henricson och Kristina Sjöberg går strejkvakt utanför Svea Exchange på Klarabergsgatan i Stockholm. Foto: Annika Olsson

Transport varslar om sympatiåtgärder till stöd för strejken på Svea Exchange.

Inga leveranser av kontanta medel kommer att gå till Svea Exchanges elva kontor i Stockholmsområdet, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Varslet överlämnas formellt i morgon, onsdag, och träder i kraft måndag den 24 november.

Finansförbundets strejk på de elva valutaväxlingskontoren startade i fredags och syftet är att få företaget att teckna kollektivavtal.

Det är bara ett fåtal av de anställda som har valt att strejka, berättar strejkvakten Stefan Henricson. Trots att det var de anställda som från början ville att Finansförbundet skulle försöka driva fram ett kollektivavtal.

– Men det räcker med ett mejl från företagsledningen så backar många, säger Stefan Henricson. Det här är deras första jobb, de vågar inte.

– Det tillhör inte vanligheterna att vi lägger ett sympativarsel för ett tjänstemannaförbund. Men frågan om kollektivavtal är så oerhört viktig att vi vill gärna hjälpa till i det här fallet, säger Transports förbundsordförande Lars Lindgren i pressmeddelandet.

Finansförbundet är mycket nöjda med Transports varsel, säger Göran Ekdahl, pressansvarig på förbundet.

– Vi välkomnar stödet från Transport i den viktiga frågan om kollektivavtal på Svea Exchange. Våra medlemmar har rätt till lika goda villkor och möjligheter till inflytande, som andra i finansbranschen har, säger Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet, i ett pressmeddelande.

Igår uttalade även TCO sitt stöd för strejken. Organisationen skrev bland annat:

”Vi uppmanar nu alla att ge stöd till de unga anställda vid Svea Exchange. I ett större perspektiv handlar detta om den svenska modellen på arbetsmarknaden, där fack och arbetsgivare gör upp om villkoren. Det har varit en win-win situation i stort, både för anställda, arbetsgivare och samhället.”

Svea Exchange

Svea Exchange har 26 kontor i landet och drygt 200 anställda. Bolaget bildades efter att bolaget Svea Ekonomi tidigare i år tog över skandalomsusade Exchange Finans växlingskontor, som i början av året tvingades att stänga ner sin verksamhet av Finansinspektionen. Elva av kontoren finns i Stockholmsområdet. Det är dessa som är uttagna i strejk. Källa: Svea Exchange (TT)