Läget är låst mellan Finansförbundet och valutaväxlingsföretaget Svea Exchange, vars elva Stockholmskontor är i strejk sedan i fredags.

Konflikten gäller om kollektivavtal ska tecknas eller inte och parterna har inte träffats sedan i torsdags.

Finansförbundet anser att det finns en stark önskan bland medlemmarna om att teckna ett, men att de är oroliga för att förlora sina jobb.

– Det har blivit en principfråga för arbetsgivaren, i stället för att tillåta en sådan självklar rättighet som nästan 90 procent av Sveriges anställda har, säger Ulrika Boëthius, förbundsordförande för Finansförbundet, som inte utesluter en utvidgning av strejken.

På Finansförbundets Facebooksida rasar debatten om kollektivavtalet. En ledamot i Exchangeklubben hävdar att majoriteten ville ha kollektivavtal, men att företaget skickade ut ett mejl som skrämde anställda att ändra sig.

I ett internt mejl, från 16 oktober, skriver ägaren Svea Ekonomi att man inte kommer att ändra sig och att ”det är tveksamt om vi klarar att hantera” de stängningar av kontor som strejken innebär.

Svea Exchange hävdar å sin sida att de anställda inte alls vill teckna kollektivavtal. Vd Christina Friberg ser strejken som ”rent skadlig” för företaget och att de anställdas villkor redan är minst lika bra.

– Det är lite oturligt att Finansförbundet är tydligt med att det är kollektivavtal eller inte som gäller och inte alls är öppet för att diskutera villkoren som sådana. Det gör mig lite förvånad, för jag tycker att det viktiga för medarbetarna är bra villkor.

Och ni är lika inställda på att inte ha kollektivavtal?

– Ja, från ägarhåll är man det, att den här modellen vill man inte ha, säger Christina Friberg.

Orsaken är enligt henne att Svea Ekonomi anser att deras modell med medarbetarråd och egna fackklubbar fungerar minst lika bra.

 

Svea Exchange

Svea Exchange har 26 kontor i landet och drygt 200 anställda. Bolaget bildades efter att bolaget Svea Ekonomi tidigare i år tog över skandalomsusade Exchange Finans växlingskontor, som i början av året tvingades att stänga ner sin verksamhet av Finansinspektionen. Elva av kontoren finns i Stockholmsområdet. Det är dessa som är uttagna i strejk. Källa: Svea Exchange