Kocken Pim Van Dorpel valdes till vice ordförande för HRF efter intensiv valdebatt. Foto: Tobias Wallström

Kocken Pim Van Dorpel valdes till vice ordförande för HRF efter intensiv valdebatt. Foto: Tobias Wallström

Val av fackliga ledare är sällan spännande. Lördagens val av vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket hör till undantagen.

Inför valet förordade valberedningen Pim Van Dorpel, ombudsman vid Hotell- och restaurangfackets (HRF) förbundskontor. Två motkandidater – Per Persson från avdelning Stockholm-Gotland och Erika Flodin från avdelning Väst – drog tillbaka sina kandidaturer i ett sent skede.

Men Jenny Bengtsson, ordförande i avdelning Stockholm-Gotland, stod kvar – och bars fram av starkt engagerade anhängare.

– Jenny Bengtsson kan lyfta debatten. Hon motsvarar alla krav man kan ställa, sa Hanna Axelsson, kongressombud från avdelning Syd.

– Jenny Bengtsson är min förebild. Det är oerhört viktigt att ha en vice ordförande som fortfarande arbetar på golvet, sa Lars-Robert Nordin från avdelning Stockholm-Gotland.

– Jenny har entusiasmerat hela avdelningsstyrelsen, sa Johan Östman, ombud från samma avdelning. Hon har haft starkare genomslag i båda massmedia och sociala media än någon annan HRF-företrädare. Den låga hon har tänt i vår avdelning måste få tändas i hela förbundet.

Det rådde nästan frälsarstämning kring Jenny Bengtsson när de ombud som stödde Pim Van Dorpel började gå upp i talarstolen. Om Jenny Bengtsson hade beskrivits som vass debattör och inspiratör framställdes Pim Van Dorpel som kunnig, ärlig och lyhörd, och som en stark förkämpe för yrkeskunnande och yrkesstolthet (Pim Van Dorpel har meriter som kock på välkända restauranger).

När det blev dags för votering var var spänningen nästan fysiskt påtaglig i kongressalen på konferensanläggningen Visby Strand. Resultatet, 62 röster för Pim Van Dorpel mot 47 för Jenny Bengtsson, utlöste spontana rop, suckar av lättnad och långa applåder.

I sitt tacktal vände sig Pim Van Dorpel till dem som inte hade röstat på honom:

– Låt mig få möjligheten att vinna ert förtroende framöver.

Jenny Bengtsson svarade med att berätta hur hennes fackliga engagemang började: På en medlemsutbildning med Pim Van Dorpel som ledare.

– Då jag fick veta att han var framgångsrik kock frågade jag varför han inte stod i köket, utan jobbade i fackets lokalavdelning. ”För att vi måste styra upp den här jävla branschen”, sa Pim. Låt oss göra det tillsammans.