Therese Gouvelin gratuleras av LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Tobias Wallström

Therese Gouvelin gratuleras av LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Tobias Wallström

– Tack så jävla mycket! Jag lovar att jobba varje dag för att förvalta ert förtroende, sa Therese Guovelin sedan Hotell- och restaurangfackets kongress valt henne till förbundsordförande med ett rungande ”ja”.

Inför Hotell och restaurangfackets (HRF) kongress i Visby hade en enig valberedning föreslagit Therese Guovelin som ny ordförande efter avgående Ella Niia. Från avdelning Väst fanns en motkandidat i Anders Korphed, som bland annat är utbildningsansvarig i avdelningens styrelse.

Men när valet väl skulle hållas strax före lunch i dag, lördag, förde inget ombud fram något annat förslag än Therese Guovelin, som kunde väljas med acklamation. Therese Gouvelin, som har varit förbundets vice ordförande sedan 2008, är redan etablerad och ett känt ansikte utåt, bland annat som vice ordförande i Effat (den europafackliga organisationen för hotell- och restauranganställda) och genom sitt arbete i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Att öka organisationsgraden är den främsta utmaningen för den nyvalda ordföranden, och Therese Guovelin är optimistisk, trots svårigheterna att värva de många tillfälligt anställda.

– Vi ska fokusera på arbetsplatsen. Det handlar om att byta norm. Om de flesta är med i facket, så går du med oavsett om du kommer till restaurangen som visstidare, deltidare eller fast anställd.

Vad gäller de låga lönerna för hotell- och restauranganställda konstaterar den nyvalda ordföranden helt enkelt att det finns mycket kvar att göra.

Therese Guovelin började i branschen som 17-åring, då hon städade på hotell vid sidan av gymnasiestudierna. Hon arbetade som servitris i tio år, bland annat i Oslo, Jersey och Göteborg, innan hon blev ombudsman i HRF:s dåvarande Göteborgsavdelning och senare ombudsman på förbundskontoret i Stockholm.