Erik-webbkronika

Det är sent på kvällen i den katalanska byn Tossa de mar, en timmes bilresa norr om Barcelona.

Eva Lleonart lutar en hög stege mot det lilla kapellet. Några smidiga steg senare vinglar hon fyra meter över stentorget vid

Capella Del Socors. Jag står kvar på marken med hennes tio kompisar och 1 000 meter gul plast.

– I morgon när det blir ljust kan du titta upp mot borgen, säger Eva, som är i 30-årsåldern, då hon kommer ned.

– Då ska vi ha svept den helt i gult, säger en annan som jag mötte förra veckan i den lilla byn.

Och när det ljusnar nästa dag konstaterar jag att de har rätt.

Borgen, kyrkorna, gatlyktorna. Överallt denna gula plast som ska få alla att tänka på den katalanska gulröda flaggan. Det är en uppmaning från separatisterna om att stödja kampen för ett fritt och självständigt Katalonien.

Egentligen var det tänkt att det skulle bli en folkomröstning nu på söndag, den 9 november.

Katalanerna skulle ta ställning till om de skulle frigöra sig från Spanien.

Men på onsdagen, då detta skrivs, är det ingen som vet vad som kommer att hända på söndag.

Landets förvaltningsdomstol har dömt bort rätten till en officiell folkomröstning. Men separatisterna och partikoalitionen CIU:s ledare Artur Mas ger inte upp så lätt.

I stället för folkomröstning ordnas en så kallad konsultation där folk ändå ska rösta.

Även den försöker spanska regeringen stoppa, och allt fler i den splittrade separatiströrelsen talar nu i stället om början på en kampanj på söndag.

Det är ett getingbo alltihop. Ju närmare vi kommer söndagen, desto högre surrar det.

Separatisterna pekar på att de har ett eget språk, egen kultur och egen historia. Allt fler också på att de inte vill betala så mycket till andra delar av landet.

För landets fackföreningar är det också en känslig fråga. CCOO heter en stor centralorganisation som har sitt huvudkontor i Madrid men en stor och viktig ”avdelning” i Barcelona. De tar inte ställning i sakfrågan men uppger att de ”i alla fall är för katalanernas rätt att ta ställning”.

Även arbetsgivarna är splittrade. Småföretagen vill ha en separation medan storföretagen vill fortsätta tillhöra Spanien.

Statsvetaren och Spanienexperten Niklas Bremberg på Stockholms universitet säger att konsultationen, omröstningen, kampanjen eller vad det blir, främst ska ses som en del i en långsiktig politisk process. Poängen med att rösta just nu inte är att få fram ett resultat. Det handlar snarare om att hålla tryck i frågan och möjligen bädda för att utropa ett nyval i Katalonien som senare kan användas för att driva på för en separation.