Kockarna Dan Holmesland Lorenzen och Daniel Håkansson är på sin första kongress. Foto: Mårten Martos Nilsson

Kockarna Dan Holmesland Lorenzen och Daniel Håkansson är på sin första kongress. Foto: Mårten Martos Nilsson

Ett ungt LO-förbund stakar ut sin framtid den kommande helgen. När Hotell- och restaurangfacket samlas i Visby är 63 procent av ombuden på sin första fackliga kongress.

– Viktigast är att få till klara riktlinjer för framtiden, säger Dan Holmesland Lorenzen, kock på Gekås i Ullared, och Daniel Håkansson, kock på Scandic i Karlskrona.

– Flera motioner är jätteviktiga, säger Elin Eriksson, servitris på Dramatenrestaurangerna i Stockholm. Som att HRF ska vara ett feministiskt förbund, och att vi skapar ett särskilt ungdomsmedlemskap.

Rösterna ovan kommer från den stora majoritet på Hotell- och restaurangfackets (HRF) kongress som aldrig har varit med om en kongress tidigare.

Siffran 63 procent förstagångsombud är på sätt och vis i underkant. Förutom de 100 kongressombuden har också ledamöter i förbundsstyrelsen (som automatiskt har rösträtt på kongressen) besvarat frågan om hur många kongresser de har varit på. Och den gruppen har naturligt nog lång facklig erfarenhet.

Med hög personalomsättning i branschen – nära hälften av anställningarna är tillfälliga – är det i och för sig naturligt att många kongressombud är nybörjare. En annan orsak är att arbetsmiljön är hård. Få kockar orkar arbeta i yrket till sin 40-årsdag.

Flera motioner till kongressen har ett ungt perspektiv, som motionerna om ett särskilt medlemskap för ungdomar. Det gäller i viss mån också motionerna om förbundets interna demokrati.

– De som sitter i förbundsledningen tjänar absurda summor, anser Elin Eriksson, som kommer att rösta för motioner om sänkta arvoden till HRF:s arbetsutskott och förbundsstyrelse och en rotationsprincip förhindrar att någon väljs till en post i förbundsledningen mer än tre gånger.

Vid sidan av motionerna och valen av ny ordförande och vice ordförande är kongressens huvuduppgift att ta ställning till två styrdokument. De kallas Agenda 2018 respektive Vårt HRF 2024, och ska staka ut förbundets framtid.

Som alla framtidsvisioner är de rika på luftiga formuleringar.

Men Agenda 2018 pekar också ganska konkret på vad HRF behöver göra för att bli starkare. Viktigast är att rekrytera fler medlemmar.

Efter ett ras när Alliansregeringen chockhöjda avgifterna till a-kassan har medlemsantalet stabiliserats kring 30 000. Enligt Tillväxtverket arbetar 160 000 personer i besöksnäringen, vilket skvallrar om en mycket låg organisationsgrad. För många anställda är facket över huvud taget inte relevant, och skulle medlemsantalet sjunka på nytt är det inte självklart att arbetsgivarna kommer att se HRF som en legitim motpart att sluta avtal med.

Agenda 2018 betonar att förbundet först och främst måste ge bra service till dem som redan är medlemmar (”de är serviceproffs och förväntar sig det”). Förbundet ska undersöka ett anpassat medlemskap för studerande som arbetar på restauranger och hotell på kvällar och veckoslut.

Organiseringsarbetet ska till en början riktas in på de stora arbetsplatserna, där det är realistiskt att skapa fungerande klubbar.

Alla klubbar och förtroendevalda ska ha en personlig coach, till exempel en erfaren förtroendevald på en annan arbetsplats eller en ombudsman. Varje avdelning ska därför ta fram ett eget coachsystem.

Kongressdebutant: Elin Eriksson. Foto: Mårten Martos Nilsson

Kongressdebutant: Elin Eriksson. Foto: Mårten Martos Nilsson