Deutsche bahns godståg står stilla i Hagen, Tyskland. För godstrafiken startade strejken redan natten mot onsdagen. Foto: Martin Meissner

 

I natt inleddes ännu en tågstrejk i Tyskland. Fackförbundet GDL tog ut lokförarna på Deutsche Bahn i konflikt för att få upp sina löner. Det statliga bolaget svarar med att dra facket inför domstol.

Strejken ska pågå till måndag, men lokförarna hotar med att den blir längre om inte arbetsgivaren går med på deras krav om kortare arbetstid och femprocentig löneökning.

Konflikten har väckt stor uppståndelse i Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel vädjade till parterna i går om att lösa konflikten. Att hon som politiker blandar sig i en arbetsmarknadskonflikt är ovanligt eftersom parterna tar ett stort ansvar för arbetsmarknaden i Tyskland.

Förutom Merkels ovanliga maning tycker till exempel den tyske trafikministern att Deutsche Bahn ska stämma lokförarfacket.

Det är också något som det statliga järnvägsbolaget nu valt att göra då det i dag, torsdag, lämnat in en stämning till arbetsdomstolen i Frankfurt.

Konflikterna på den tyska arbetsmarknaden har blivit fler. Förra året uppgick de till 1 384, vilket är den högsta siffran på 20 år. Främst är det i transportsektorn som konfliktnivån höjts. Under hösten har det varit flera järnvägsstrejker då GDL krävt lönehöjning och en förkortning av arbetsveckan till 37 timmar.

För två veckor sedan strejkade lokförarna också.

Enligt järnvägsbolaget visade det att fackförbundet GDL ”löpt amok” då de kräver att lokförarna ska få löneförhöjningar på 5 procent samt en förkortning av arbetsveckan till 37 timmar.

Konflikterna inom det tyska flyget har också varit många. Sedan april har landets pilotfack gått ut i nio strejker för att stoppa försämringar av piloternas pensionsvillkor.

De tyska arbetsgivarna har drivit på för att koalitionsregeringen – Kristdemokraterna och Socialdemokraterna – ska göra en lagändring.

Regeringen har nu lagt ett lagförslag som ska minska antalet kollektivavtal på respektive arbetsplats.

De små facken, som pilotfacket Vereinigung Cockpit (VC), rasar mot regeringsförslaget som de anser inskränker deras makt och beskär möjligheten att gå ut i strejk.

DGB, tyska LO, som står Socialdemokraterna nära, hävdar att förslaget inte slår hårdare mot mindre fack men är annars förtegna.

– Vi har lagförslaget men vi kommenterar det inte nu. Det pågår fortfarande förhandlingar, sade Marion Knappe, pressekreterare för DGB, till Arbetet nyligen.

 

Läs också: