Arbetsmiljöverket har beordrat Fortum att omedelbart stänga byggarbetsplatsen i Hjorthagen i Stockholm efter tisdagens dödsolycka där två personer miste livet, rapporterar P4 Stockholm.

Samtidigt har tillståndet för den person som skadades i olyckan och som nu vårdas på Karolinska universitetssjukhuset stabiliserats, uppger sjukhusets pressjour.

– Tillståndet är allvarligt, men inte livshotande, säger pressekreterare Mirjam Kontio.

Hon kan inte säga hur länge mannen kommer behöva vara kvar för vård, men bedömer att det blir ”ett bra tag”.

Beslutet att stänga byggarbetsplatsen meddelades muntligen till byggherren under inspektionen i går, uppger Kresimir Iveskic, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket. Tre krav på åtgärder ställs för att man ska kunna öppna igen:

– För det första ska risken för ytterligare ras vara undanröjd, och för det andra ska man se till att inget arbete utförs under material som inte är säkrat mot ras. Det tredje villkoret är att man gör en riskbedömning vid arbete med montage i området.

Beslutet gäller endast den del av arbetsplatsen den olyckan inträffade.

Kan ni säga något om hur olyckan gick till?

– Nej, det kan jag inte kommentera, eftersom det råder förundersökningssekretess.

I dag inleder Fortum Värme sin egen utredning av dödsolyckan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Nu pågår tre parallella utredningar: polisens, Arbetsmiljöverkets och vår egen, säger Ulf Wikström, hållbarhetschef på Fortum Värme.

– Syftet med vår utredning är förstås att få klarhet i vad som har hänt, men också att gå vidare. Hur kunde det hända, och vad är grundorsaken? Vi ska vända på alla stenar, och målet är att det här aldrig ska kunna inträffa igen, någonsin.

Utöver Arbetsmiljöverkets nedstängning av den del där olyckan skedde valde Fortum Värme i går att stänga ned samtliga delar av projektet. Verksamheten kommer dock att återupptas successivt, och vid hamnen och tunnlarna har arbetet startat igen i dag.