Jonna-Sima-webbledare

Två personer vaknade tidigt i morse och gick till jobbet. De kommer inte att komma hem igen.

Det var strax före nio på tisdagsmorgonen som olyckan inträffade. I Stockholmsstadsdelen Hjorthagen håller elbolaget Fortum på och bygger ett biobränsleeldat kraftvärmeverk. Plötsligt föll en så kallad värmeavskiljare på 50 ton ned i marken. Två personer ska ha klämts ihjäl och en person har skadats allvarligt. Enligt Byggnads saknar företaget som de omkomna arbetade för kollektivavtal.
– De har kommit i kläm på något sätt. Vi vet inte hur. Det är en ren och skär olycka, säger Kjell Lindgren, talesperson för polisen i Stockholm, till Aftonbladet.

Det är inte första gången som det sker en allvarlig olycka på arbetsplatsen i Hjorthagen där nästan 800 personer arbetar. I början av september skadades en ställningsbyggare när han föll ned på ett betonggolv från en byggställning nio meter över marken. Mannen klarade sig den gången utan allvarliga skador.

Tisdagens olycka är dessvärre inget tragiskt undantag. Inom loppet av en vecka har sex personer förolyckats på sina arbetsplatser. I förra veckan omkom en truckförare och murare i Luleå, en egenföretagare i Edsbyn, en elmontörelev utanför Askersund och en chaufför i Göteborg. Bara under årets första nio månader dog fler i arbetsolyckor än under hela 2013. Av de 42 som dött i olyckor på jobbet i år finns bara en kvinna – en servitris som föll från ett tak. Det gör inte arbetsplatser mindre farliga för kvinnor. Det är främst i kvinnodominerade branscher som vård, omsorg och skola som besvären av arbetet och arbetssjukdomarna ökar. Det är även bland kvinnor som sjukskrivningarna ökat mest.

Vad som orsakade olyckan i Hjorthagen är fortfarande oklart. Men varför dödsolyckorna ökar igen har olika förklaringar, enligt Sten Gellerstedt, arbetsmiljöexpert på LO. En kan vara att fler är i arbete, men framför allt att arbetslivet blir allt tuffare, menar han. Tempot och intensiteten i arbetet gör att fler blir sjuka. Det finns inte tid för återhämtning.

Det är inte ett personligt problem för de som drabbas – utan ett politiskt.

Under åtta år drog Alliansregeringen ned på resurser till Arbetsmiljöverket och lade ned det för arbetsmiljöforskningen så viktiga Arbetsmiljöinstitutet. Fackförbunden har larmat om konsekvenserna av de besluten.

I den rödagröna budgeten för 2015 föreslås Arbetsmiljöverket 60 miljoner kronor i ökade anslag. Regeringen vill också satsa på den regionala skyddsombudsverksamheten, företagshälsovård och på forskning om kvinnors arbetsmiljöproblem.

Det är på tiden.

Men för de som dog i morse hjälper inga framtida satsningar.

Jag deltog nyligen i utdelningen av ett pris i arbetarpoeten Stig Sjödins namn på ABF i Stockholm. Poeten och kallskänkan Jenny Wrangborg läste där upp en av hans dikt och en rad dröjde sig kvar: ”Kroppsarbete betyder att man betalar med sin kropp för att få lön.” Det måste bli ett stopp för det.