En polis jobbade deltid men fick lön för heltid. Olovligt förfogande, tyckte arbetsgivaren, eller möjligen bedrägeri, och drog sin anställda inför rätta. Men tingsrätten gav den anställda rätt: Hon får behålla pengarna, berättar Polistidningen.

Polisen i Västmanland hade haft stora problem med löneutbetalningarna eftersom tidrapporteringssystemet och lönesystemet inte fungerade så bra ihop. Och den deltidsarbetande polisen hade hela tiden rapporterat sin arbetstid helt sanningsenligt. Därmed fanns det inget uppsåt att lura arbetsgivaren, ansåg tingsrätten.

Den felaktiga lönen betalades ut i femton månader.

Ralf Andersson, ordförande för Polisförbundet i Västmanland, ifrågasätter beslutet att anmäla den anställda:

– Historiskt sett är det nästan omöjligt att få rätt i ett sådant fall, säger han till tidningen. De hade haft större chans att få tillbaka sina pengar om de vänt sig till den anställde och kommit överens med henne om en avbetalningsplan.