Ett enda dygn – fyra döda på jobbet. Dödsolyckorna på jobbet har varit många i inledningen av veckan.

En truckförare och murare i Luleå. En egenföretagare i Edsbyn. En elmontörelev utanför Askersund och en chaufför i Göteborg.

Fyra män som gick till jobbet som vanligt i början av veckan, men som aldrig kom hem. De omkom i olyckor på sina arbetsplatser inom loppet av ett dygn, från måndag kväll till tisdag kväll.

Den första olyckan inträffade på Hisingen i Göteborg. En man i 60-årsåldern klämdes i måndags förmiddags under en maskintrailer som är ett slags långt lastbilssläp. Han fördes med ambulans till sjukhus, men avled senare under kvällen.

På SSAB i Luleå inträffade den andra olyckan under måndagen, när en truck blev påkörd av ett tåg och föraren dog. Mannen som omkom var 53 år, kom från Slovakien och arbetade åt en underentreprenör åt SSAB.

Det var den tredje dödsolyckan på SSAB:s område i Luleå på tre år. Fyra personer har omkommit och samtliga har varit anställda av underentreprenörer som utfört underhåll på området.

– Underhållspersonal löper större risker för olyckor. Risken ökar om man kommer från ett annat företag och saknar lokalkännedom. Tyvärr har vi förlorat en arbetskompis till, säger Lars Bergström, skyddsombud på SSAB till tidningen Norrbottenskuriren.

Under tisdagen dog sedan en 22-årig elev som studerade till elmontör på yrkeshögskolan. Under en slutövning på Åsbro kursgård utanför Askersund föll den 30 meter höga stolpe som mannen satt i. Han störtade till marken med stolpen och klämdes under den.

Samma kväll klämdes också en egenföretagare i 60-årsåldern till döds när han lastade ensilagebalar på en gård utanför Edsbyn.

Att fyra dödsolyckor inträffar under så kort tid är extrem ovanligt. Som Arbetet tidigare berättat om har antalet dödsolyckor minskat de senaste åren. Nu har dock trenden vänt och dödsolyckorna ökar igen efter två år med rekordlåga nivåer.

Fram till och med september hade 36 personer omkommit i Arbetsmiljöverkets ordinarie statistik där anställda i utländska bolag och elever inte ingår. Det var fler än under hela förra året då 33 dödsolyckor inträffade.

 

Läs tidigare artiklar: