Den omfattande rättegången om sexuella trakasserier på Mälarsalen som skulle börja nästa vecka ställs med största sannolikhet in. Parterna har kommit överens i en förlikning. I alla fall muntligen.

Målet är unikt. Sexuella trakasserier i arbetslivet kommer sällan upp till ytan. Än mer sällan så långt som till Arbetsdomstolen. I det här fallet, där huvudförhandling skulle ske nästa vecka, har många väntat på ett avgörande som skulle klarlägga var bevisbördan ligger, hos den som påstår sig vara utsatt eller den som påstås utsätta.

Men det kommer inte att klargöras. Parterna har precis kommit överens.

– Vi har en muntlig överenskommelse. Men jag har ännu inte fått in några skriftliga avtal. Därför har vi har inte återkallat målet eftersom det inte är klart skriftligt, säger Anna Rosenmüller-Nordlander på Diskrimineringsombudsmannen (DO) som företrätt de båda kvinnorna och stämt Mälarsalen, ett mäss- och konferenscenter i Stockholm.

Anna Rosenmüller-Nordlander vill därför i dagsläget inte gå in på vad förlikningen innebär. Men det skriftliga väntas bli klart mot slutet av veckan, och då kommer innehållet också att bli offentligt.

I april förra året stämde den första kvinnan Mälarsalen. När hon sökte jobb i bolaget var det grundaren av bolaget som stod för kommunikationen. Han, en man i 70-årsåldern, säger bland annat till henne att han inte har något emot att ligga med henne. Men blir hon fast anställd försvinner den sexuella spänningen. Han säger vid flera tillfällen, bland annat i ett mejl som kvinnan sparat, att 95 procent av alla kvinnor är våp som enbart behärskar tre saker: föröka sig, sova och äta. Han nämner också att han ser på sina anställda som en familj där den jobbsökande kvinnan ska få agera som hans fru, mormor och syster.

Efter den första stämningen hör flera kvinnor som varit i kontakt med mannen av sig till DO. Det resulterar i ännu en stämning. Ytterligare en kvinna vittnar om hur mannen tagit upp ”om hon förstått att han vill ligga med” henne vid anställningsförfarandet. Och att han skryter om att han brukar köpa sexuella tjänster.

 

Arbetet återkommer så fort vi vet mer om innehållet i förlikningen.

 

Läs mer:

 

Uppdatering:

• 125 000 var till sextrakasserade kvinnor