Walesa_2

”Alla är rädda för någon uppåt i hierarkin”, säger den polska frihetskämpen Lech Wałęsa i filmen. Men han är inte rädd för någon – utom Gud.

Wałęsa är en troende flerbarnspappa, elektriker och fackföreningsman. Hans kamp mot det reaktionära kommunistiska partiet i Polen är lång och hård, men den ska visa sig ge utdelning. 1970-talets arbetaruppror blir blodigt men också en lärdom.

Nästa gång skulle arbetarna vara bättre organiserade med uttalade krav att ställa till regeringen.

Och mycket riktigt, år 1980 strejkade stora delar av landets arbetare i solidaritet med varandra. Vilket också kom att bli namnet på oppositionsrörelsen och det nya partiet, Solidaritet. Wałęsa blir känd över hela världen och får Nobels fredpris 1983. Sju år senare blir han Polens president.

Scenerna varvas med autentiskt filmmaterial och nyinspelat, filmen är rapp och full av humor. Polsk punk och rock ramar in tempot och ger filmen en upprorisk nerv.

Stundtals blir skildringen av det historiska skedet lite väl heroiserande av ledaren. Och kanske är det därför som kvinnornas kamp, som är välkänd, inte får någon framträdande roll i filmen.

Somar Al Naher

Biopic

walesafaktaWałęsa

Drama i regi av Andzrej Wajda.

Medverkande: Robert Wieckiewicz, Agnieszka Grochowska, Iwona Bieska