Ulla Andersson (V) upprepar i sin replik till Almega samma gamla visa som hon dragit genom hela valrörelsen. Problemet är att de populistiska antaganden hon bygger sina argument på inte stämmer.

Ulla Andersson har ett rätt. Almega representerar företag i välfärdssektorn. Helt fel har hon däremot när hon implicerar att vi är ute efter att dräne­ra välfärden. Anledningen till att vi tar denna debatt är att regeringens och Vänsterpartiets förslag riskerar att slå bort tusentals företag i ett svep. Det är en överväldigande majoritet småföretag, och vi kämpar varje dag för deras rätt att existera.

Som Maja Robsen, barnmorska som driver MammaProffsen AB i Alby utanför Stockholm. Hennes affärsidé är att driva barnmorskemottagning för ”hela världens kvinnor”. Nominerad till Årets företagare. Vad svarar banken nästa gång hon vill ta lån för att expandera sin verksamhet?

Vänsterpartiet och regeringen menar att frånvaron av vinstintresse kommer att leda till att endast de verkligt goda människorna blir kvar i välfärden. De menar att vinst som drivkraft betyder girighet, och den människa som faktiskt vill göra skillnad inte har något emot att jobba ideellt.

Men sådan är inte verkligheten. De allra flesta människor som utvecklar välfärden genom sina företag vill ha belöning för hårt arbete och bra idéer. De vill ha belöning för att de riskerat sina sparpengar för att ge dig och mig en bättre välfärd. Vinsten innebär inte att de gör avkall på kvalitet. Vinsten är den sporre som driver deras idé­rikedom och utvecklingsvilja. Men den är också en förutsättning för deras företagande. Utan möjlighet till vinst kommer de att försvinna. Ett dåligt år innebär slutet för företaget.

Bevis på det har vi redan sett. Av de två bolag i välfärdssektorn som valt den vinstfria vägen (särskilt vinstutdelningsbegränsade bolag) har ett redan gått i konkurs. De hade inte råd att betala ut lönerna.

Jonas Sjöstedt hade chansen att möta två välfärdsföretagare i Nyhetsmorgon förra veckan. Solveig Sunnebo och Ruth Berglund. Visionära, drivna och framgångsrika. De berättade att vinsten är en förutsättning för långsiktigt företagande. Det är bufferten i dåliga tider och utvecklingen när det går bra.

Men Jonas Sjöstedt tackade nej till att ställa upp. Han hade inte mage att säga till välfärdsföretagarna att de egentligen är oönskade – att de endast får vara kvar på villkor som sakta men säkert slår undan benen för dem.

Solveig Sunnebo berättade i Nyhetsmorgon att en kommun precis frågat henne om hon vill öppna en förskola även hos dem. Svaret blev nej. Varför ska hon lägga sina privata pengar på att bygga en förskola om hon inte får ut något i andra änden?

Beskedet från regeringen och Vänsterpartiet lamslog utvecklingen i välfärdssektorn direkt. Investeringarna upphör. Nya idéer läggs på is. Nyanställningar uteblir. Mångfald blir enfald. Välfärden nedmonteras. För detta är Ulla Andersson och Vänsterpartiet ansvariga.

Ulf Lindbergulflindberg

Näringspolitisk chef på Almega

 

Tidigare inlägg: