Kommunal får inte ut hela avtalsvärdet, samtidigt som tjänstemän i kommuner och landsting med sifferlösa avtal får större höjningar.

Det säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund. Hon tycker att arbetsgivarna på allvar borde göra något åt löner och villkor för Kommunals grupper.

LENITA GRANLUND– Vi kan se hur vi blir golv för tjänstemän med sifferlösa avtal. Det är oroväckande och det är vi missnöjda med, säger hon.

Det material som Arbetets statistik bygger på skiljer inte på arbetare och tjänstemän i kommuner och landsting. Enligt Kommunals egna undersökningar gav avtalet förra året 2,2 procent. Det är lägre än avtalets 550 kronor, som motsvarar 2,4 procent. Och samtidigt fick tjänstemännen ökningar på 3 procent.

Lenita Granlund säger att det beror på att personalomsättningen är så stor. Individen får ut höjningen men inte kollektivet. Systemet läcker pengar samtidigt som de som är kvar på jobbet fick höjningar som är lite större än 550 kronor förra året.

I år ska Kommunals medlemmar få 550 kronor, som även nu motsvarar 2,4 procent. Kommunals bedömning är att genomsnittslönen blir 23 204 kronor i månaden.

– I avtalsperiodens halvlek ser det inte ut att gå vår väg. Det här håller inte i längden. Vi är förvånade över arbetsgivarnas agerande eftersom de kommer att behöva så mycket ny personal, säger Lenita Granlund.

Hon säger att det kommer krav på lön och villkor till avtalsrörelsen 2016.

– Vi vet inte hur vi ska driva frågorna, men det behövs förbättringar för våra medlemmar på många områden.

 

Läs också: