arbdagsjolin

Per Sjölin. Foto: Mats Andersson

 

På fritiden pratar Per Sjölin inte så ofta om sitt jobb, för det är så svårt att förklara vad han gör som instrumentmekaniker på Vallviks bruk.

arbdagpersjolin– Jobbet är brett. Jag gör allt möjligt från att trimma regulatorer till att riva ventiler, säger han.

En regulator styr en ventil och genom ventilerna kan exempelvis vatten, lut och pappersmassa forsa fram.

Vallviks bruk tillverkar pappersmassa, som används för tillverkning av kaffefilter, luftfilter och papper i elektriska komponenter. Bruket ligger vid Ljusnans mynning där Ålands hav och Bottenhavet möts.

På bruket är 114 pappersarbetare anställda och 72 av dem går skift. Resten arbetar dagtid och det är i första hand elektriker, mekaniker och instrumentmekaniker som alla ser till att fabriken fungerar och lagar det som går sönder.

Per Sjölin är en av sju instrumentmekaniker. De har en verkstad i en avskild byggnad intill vattnet.

– Jämfört med mekanikerna sysslar vi mer med styrning, intrimning och reglering. De arbetar mer med rördragning och det rent mekaniska, säger Per Sjölin.

I jobbet ingår såväl akuta repara­tioner som underhåll och justeringar som inte alltid är så brådskande. Just nu ska han titta på två regulatorer i ­blekeriet. De varierar för mycket.

Per Sjölin går till driftcentralen och pratar med Patrik Andersson och ­Annika Burchardt – båda är blekeri­operatörer. De letar reda på regulatorerna i sina datorer, resonerar en stund och kommer fram till att det finns ett problem, men inte så stort.

Per Sjölin loggar in på en dator för att ställa om regulatorerna. Justeringen kan göras med hjälp av en uträkning eller med erfarenhet som grund. Per Sjölin använder sin erfarenhet.

Många gånger handlar det om att lösa problem som man inte stött på tidigare. För att fungera i jobbet måste man vara envis, förklarar Per Sjölin.

– Det är kul när man kommer på hur man ska göra. Då är man lite nöjd. Men man kan inte gå runt och sprätta för det kommer hela tiden nya problem och fel.

Klicka för större bild

Klicka för större bild

Fakta

Om Per Sjölin 51 år, instrumentmekaniker (kallas även instrumenttekniker) på Vallviks bruk söder om Söderhamn. År på jobbet: Fick fast ­anställ­ning 2000 och hade varit inhyrd på­ ­pappersbruket innan dess. Lön: Runt 30 000 kronor i månaden. Grundlönen är drygt 25 000 kronor i månaden och till det kommer tilläggen. Bästa med jobbet: Jobbet är vari­erande och blir aldrig monotont. Sämsta: Har beredskap för ofta. Man vet aldrig om det blir jobb. De kan ringa mitt i natten. Om jag inte varit instrument­mekaniker: Kanske hade jag lagat tv-apparater, för jag gick en sådan linje på gymnasiet. Om pappers­arbetare: Antal: Cirka 15 000 pappers­arbetare. Ungefär 5 procent av dem är instrumentmekaniker. Lön: Genomsnittslönen för ­pappersarbetare är 25 600 kronor i månaden. För de allra flesta tillkommer tillägg för skiftarbetet som ger ytterligare 25 procent. ­Genomsnittet för elektriker, mekani­ker och instrumenttekniker ligger mellan 27 000 och 28 000 kronor. Till det kommer tillägg antingen för skiftarbetet eller beredskap. Fack: Pappers. Framtidsprognos: Inte så bra. Bruken rationaliserar och försäljningen av tidningspapper sjunker.   Källa: Pappers