akassaMollyRolfssonNedtrappad ersättning efter 200 dagar ska få de arbetslösa att söka fler jobb. För Molly Rolfsson betyder det bara att hon blir fattigare.

Den första snön har just lagt sig på fjälltopparna i Idre Fjäll. Molly Rolfsson, som har arbetat i skidanläggningens reception och växel i 15 år, börjar vinterns anställning nu till helgen. Det är tidigt, säsongsstarten brukar vara en bit in i november.

– Vi som är äldre och har varit med länge får börja lite före de and­ra, säger Molly Rolfsson. På så sätt får vi en lite längre säsong.

Men efter påsk försvinner skid­åkarna. Då står de säsongsanställda utan arbete till en bit in i juni. De flesta av Molly Rolfssons arbetskamrater förbrukar 40 ersättningsdagar i arbetslöshetsförsäkringen på våren och lika många under hösten, totalt 80 dagar på ett kalenderår.

Varken vinter- eller sommarsäsongen ger arbete tillräckligt länge för att berättiga till en ny ersättningsperiod i a-kassan. I stället löper den gamla perioden på. Det gör att säsongsarbetarna successivt förbrukar sina 200 dagar med 80 procents ersättning, och petas ner till den lägre ersättningsnivån på 70 procent.

– Det blir så. Det går inte att undvika, säger Molly Rolfsson, som har så låg inkomst att hon känner av nedtrappningen efter 200 dagar.

Molly Rolfsson tror inte att successivt minskad ersättning får arbetslösa att söka jobb mer aktivt.

– Det handlar inte om att söka mer, utan ifall det finns några jobb. Idre Fjäll, som är ortens största industri, har bara ett fåtal fast anställda.

Visst är det bra att regeringen höjer inkomsttaket i a-kassan, säger Molly Rolfsson.

– Men det första de borde göra är att ta bort 75-dagarsregeln för deltidsarbete.

Om Molly Rolfsson hoppar in och jobbar en dag under sin arbetslösa period, så förbrukas fyra a-kassedagar den veckan. Fyra av de totalt 75 dagar som får användas för att fylla ut deltidsarbete med a-kasseersättning.

– På så sätt kan din ersättningsperiod ta slut snabbt. Och när de 75 dagarna är slut får du ingenting från a-kassan. Ingenting.

– Alla här vill ta det arbete som finns, för att få pengar och för att hålla sig uppdaterad. Men reglerna straffar den som gör det.

 

Läs också: