Anvisningarna till fas 3 kommer att fortsätta tills alternativen är på plats. Hur lång tid det tar återstår att se. Stefan Löfvens besked tidigare i dag var att fas 3 ska fasas ut under mandatperioden, det vill säga senast 2018.

Det innebär att långtidsarbetslösa även i fortsättningen kommer att anvisas till fas 3-platser.

– Anvisningarna kommer att stoppas i den takt som vi kan bygga ut alternativen. Fas 3 kommer att fasas ut i den takt som vi kan få fram extratjänster och utbildningsplatser för dem som befinner sig i fas 3, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Betyder det att folk kommer att anvisas till fas 3 även 2017?

– Det hoppas jag verkligen inte. Det hänger ihop med hur snabbt vi får ihop de andra delarna. Jag hoppas att det går så snabbt som möjligt, men jag vågar inte ha någon säker tidsplan. Vi tänker ta itu med det här så snart vi har fått stöd i riksdagen för förslagen, uppger Ylva Johansson.

 

Läs också: