Regeringen sätter av två miljarder om året under de närmaste fyra åren för att öka bemanningen i äldreomsorgen.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson presenterade satsningen tidigare i dag. Enligt henne är detta den fråga där V har ”gjort störst avtryck i den kommande budgeten”. Ulla Andersson räknar med att pengarna räcker till 5 000 undersköterskor.

Kommunal välkomnar satsningen och hoppas att pengarna ska räcka till 5 600 nya heltidstjänster.

– Två miljarder till ökad bemanning i äldreomsorgen är ett mycket glädjande besked för alla som jobbar i äldreomsorgen och för de äldre. Den förra regeringens stora skattesänkningar har skett på bekostnad av kvalitén och bemanningen inom äldreomsorgen. Detta är ett bra första steg, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström i ett pressmeddelande.

Hon pekar också på att extrapengarna innebär ”en reell möjlighet” för kommunerna och företagen i välfärden att ta bort delade arbetspass och att göra om deltider till heltider.

– Fler anställda innebär också mer tid för den erfarna personalen att dela med sig av sina kunskaper till de ungdomar som får traineejobb, förklarar Annelie Nordström.