Under lång tid har facken i Kambodja krävt att textilarbetarnas minimilön ska vara minst 177 dollar i månaden. Nu svänger ett av landets största förbund och uppger att de är nöjda med en höjning till 130 dollar.

Utspelet kommer vid en känslig tidpunkt.

Regeringen har redan deklarerat att minimilönen ska höjas till årsskiftet men facken vill se större påslag. Pressen på regeringen är hård. Dessutom har svenska H&M deklarerat att de är för högre löneökningar inom textilindustrin.

– Det här utspelet tyder på en splittring mellan facken, säger Tola Moeun på den väl ansedda människorättsorganisationen Community Legal Education Center (Clec) till Arbetet.

Massvimningar, långa arbetsdagar och låga löner. Det är vardagen på är många textilfabriker i Kambodja som säljer kläder till stora internationella modeföretag.

Protesterna mot arbetsvillkoren har varit högljudda. Flera människor har dödats och skadats under upploppen.

En knäckfråga har varit hur hög minimilönen ska vara.

Regeringen har redan tidigare deklarerat att efter årsskiftet höjs minimilönen till 100 dollar i månaden, cirka 760 kronor.

Arbetarna inom textilindustrin anser dock inte att det räcker. De vill ha en levnadslön, det vill säga en lön som täcker kostnader för mat, bostad, vård samt att försörja sina barn.

Det finns flera uträkningar om hur stor en levnadslön skulle bli men då statens egna sociala myndigheter räknar på det hamnar de i en uppskattning mellan 157 och 177 dollar.

Under en längre tid har flera förbund varit överens om att kämpa för att få upp lönen till 177 dollar. De som främst drivit på är sju fackförbund som ingår i en fackföreningskoalition som tillsammans organiserar kring 100 000 medlemmar.

Tidigare fick deras krav också stöd från ett av landets största fackförbund FTU. De organiserar, enligt egna uppgifter, kring 80 000 medlemmar. FTU har tidigare varit starkt regeringskritiskt men i helgen gick dess ordförande Chea Mony ut i tidningen The Cambodia Daily och sa att de sänker sina löneanspråk

– Vi kräver nu endast att minimilönerna höjs till 130 dollar. Industrin har råd med det utan att några fabriker måste stängas, säger han till tidningen.

Han passade dessutom på att anklaga de andra fackförbunden för att vara korrupta och sa att flera mindre fack driver höjningen av minimilön för egna syften snarare än arbetarnas väl.

Han namngav inget fack, men i Kambodja pågår en rättegång mot fackförbundsgruppens ledare Ath Thon, Kong Athith och Ek Sopheakdey som anklagas för att tagit emot mutor.

Det finns dessutom starka band mellan politiska partier och fackföreningar, vilket resulterar i att en del av den politiska striden om makten sker på fackens planhalva.

Än så länge är det oklart vilken effekt de dubbla buden från facken får.

Tola Moeun på den oberoende människorättsorganisationen säger till Arbetet att han redan i går, söndag, hörde företrädare för den fackliga koalitionen sänka sina krav.

­ – De sa i radiointervjuer att de kunde tänka sig en minimilön kring 150 dollar.

Fackförbunden i Kambodja gör i dag sitt yttersta för att få regeringen att presentera högra lönehöjningar innan nyår, då höjningen till 100 dollar är tänkt att träda i kraft.

I veckan har representanter från Kambodjanska löntagarorganisationer ett möte med det svenska modeföretaget H&M. Samtidigt reser LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson  till huvudstaden Phnom Penh för att träffa den biträdande premiärministern Keat Chhon för att diskutera villkoren för landets textilarbetare.

 

 

Läs även: