Fackförbundet Löntagarna, med nära kopplingar till Sverigedemokraterna, läggs ner. Anledningen är att för få anslutit sig.

– Trots stora ansträngningar har vi inte lyckats rekrytera tillräckligt mycket medlemmar, säger Sven Pernils, som var ordförande för den nedlagda fackföreningen.

I slutet på förra veckan beslutade styrelsen för Löntagarna att lägga ner. Enligt Sven Pernils hade organisationen då strax under 200 medlemmar.

Den startades som ett billigare alternativ till de etablerade facken och som en fackliga organisation för SD-are som uteslutits ur andra fackföreningar.

I början av september gick Arbetet igenom Löntagarnas stadgar och kunde konstatera att det ser ut som en klassisk gul fackförening och att det i stadgarna ser ut som om Löntagarna förbereder sig för strejkbryteri. Samtidigt hyllar Löntagarna demokratiska fri- och rättigheter, som bland annat ger utlänningar i Sverige skydd mot diskriminering.

– Kanske vi var för tidigt ute med ett så enkelt koncept där man kan gå med på nätet, säger Sven Pernils.

Avgiften var 180 kronor i månaden. Löntagarna hade dock inga kollektivavtal.

Sven Pernils, som också sitter i styrelsen för Sverigedemokraterna i Huddinge, säger att många av medlemmarna i Löntagarna också var medlemmar i SD. Han tror att banden till SD kan ha haft betydelse för att framgången uteblev, men han säger samtidigt att facket inte startades i Sverigedemokraternas regi utan att det var en grupp medlemmar i partiet som på egen hand bildade Löntagarna.

– Nedläggningen är beklaglig. Jag är jätteledsen att det inte fungerade, säger Sven Pernils.

 

Läs också: