Fristående kyl- och frysskåp är ingen lönsam affär för Electrolux. Nu ses verksamheten vid fabriken i Mariestad över, och för de 250 anställda är framtiden oviss.

– Hoppet är det sista som överger en, säger fackordföranden Ola Bertilsson.

Vitvarujätten Electrolux gladde börsen med sin rapport för tredje kvartalet. Vinst och försäljning steg mer än analytikerna hade väntat sig, även kassaflödet förbättrades. Aktien rusade omkring sex procent.

– Som man skulle säga i Sverige – rätt okej, sade den amerikanske vd:n Keith McLoughlin vid en pressträff.

Men i framför allt Europa är efterfrågan svag. Resultatet har förbättrats genom besparingar och att Electrolux lyckats bättre inom vissa segment där bolaget står starkt, som produkter till inbyggnadskök, tvätt och tork.

Men i Mariestad tillverkas fristående kylar och frysar, och där har bolaget inlett samtal med facket om fabrikens framtid.

Det är väl känt att det finns en överkapacitet på marknaden och prispressen är stenhård, säger Jonas Samuelson, chef för bland annat Europaverksamheten.

– Vi har egentligen inte haft någon upphämtning efter krisen 2009. Fristående kylprodukter är tyvärr inte ett lönsamt segment för oss.

De anställda är luttrade efter många neddragningar de senaste åren.

– Det har pekat neråt länge. Vi har gått från 1 500 anställda till 250 på runt 15 år, säger Ola Bertilsson, ordförande för IF Metall-klubben på Mariestadsfabriken.

Han är därför inte särskild förvånad över företagets planer.

– Vi vet att kostnadsläget här är högre än till exempel i Ungern, samtidigt som marknaden för kylskåp går ner.

Tänkbara lösningar är att fabriken börjar tillverka andra Electroluxprodukter, eller att en helt annan aktör köper den. Ola Bertilsson, som själv har arbetat 36 år på fabriken, tror att det kan finnas intressenter. Samtidigt oroar han sig för att det blir som när Electrolux sålde spisfabriken i Motala 2010 och många jobb försvann.

– De flesta här har arbetat så länge att de har fått guldklocka. Det är inte lätt för dem att hitta ett nytt Metalljobb eftersom vi har bland den högsta arbetslösheten i landet i vår avdelning.