Minst sju svenska nazister knutna till Svenskarnas parti har stridit i högerextrema frivilligbataljoner i Ukraina. En är Patrik Fridén som kandiderade till fullmäktige i Karlskoga. En annan är internationellt efterlyst för mordförsök.

Svenska nazister poserar stolt framför brinnande hyreshus i östra Ukraina. I mitten står Mikael Skillt, 37, som inte gör någonting för att dölja sin identitet och på Twitter diskuterar krigslyckan med 2 618 följare, varav många är svenska. Bilden togs den 8 augusti och föreställer honom och hans två närmaste medarbetare efter en strid i Marinka.

I juni intogs kuststaden Mariupol av den högerextrema frivilligbataljonen Azov där han och andra svenskar strider. Filmer från striden har lagts ut på nätet. En heter ”Swedish Nazi sniper and the Kiev gunmen” och visar hur Mikael Skillt får instruktioner om hur han ska skjuta för att träffa en motståndare. I Sverige är han bland annat dömd för våldsbrott.

En ukrainsk journalist som varit på plats berättar för Arbetet att tre svenskar deltog i attacken mot Mariupol. Det kallade sig ”Mike”, alltså Mikael Skillt, ”Severin” och ”Mykola”. På Skillts twitterkonto har också framgått att svensken ”Sonic” blivit skadad.

Rysslands krig mot Ukraina stöds av grov propaganda i ryska medier. Lögn och sanning blandas. Budskapet är att Kiev styrs av en fascistjunta och i den propagandan är svenska nazister guld värda. De har också använts när Ryssland behövt försvara sig internationellt, som när utrikesminister Sergej Lavrov förnekade ryskt ansvar för nedskjutningen av ett passagerarplan då 298 människor dog.

För Ukraina har högerextrema bataljoner som Azov varit viktiga rent militärt och många har sett dem som hjältar i det krig som krävt mer än 3 000 liv.

Men det finns också en fruktan för hur de ska agera när kriget är över. Azovs befälhavare är en högerextrem politiker. Bataljonen är privat finansierad och inte underställd militären utan inrikesministeriet. Soldaterna talar öppet om att ­vända vapnen mot regeringen i Kiev.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina splittrar nazisterna i Norden. I juni fryste Svenskarnas parti sitt samarbete med det högerextrema ukrainska partiet Svoboda för att de tvivlade på att partiet var tillräckligt antisemitiskt.

Andra nazistgrupper, som Svenska motståndsrörelsen, stöder i stället de ryska separatisterna och Ryssland.

De stridande i Ukraina har en direkt koppling till nazistiskt våld och hot i Sverige.

Patrik Fridén, 25, fick 20 röster i valet när han kandiderade till kommunfullmäktige i Karlskoga för Svenskarnas parti. I somras tillbringade han tre veckor vid fronten som frivillig i bataljon Aidar.

Till vardags utbildar han sig till sprängämnesexpert på en YH-ut­bildning i Karlskoga, något som upp­märksammades stort när tidningen Expressen avslöjade det i våras.

I somras hanterade han pansarskott i krigets Ukraina.

– Jag sköt med ett barlastat skott, jag tränade med det. Sen hade jag ett skarpladdat som jag aldrig använde, säger Patrik Fridén till Arbetet.

På en bild han lagt ut på Facebook poserar han i uniform med ett automatvapen vid infarten till staden Metallist.

I bataljonen stred också hans lillebror Henrik Fridén, 19.

Ukrainaaktivisten Andreas Carls­son, Svenskarnas parti, är internationellt efterlyst för mordförsök, bland annat på antirasisten Showan Shattak i samband med en feministisk manifestation i Malmö den 8 mars

Andreas Carlsson återvände från Ukraina strax före det mordförsök han misstänks för och begärdes häktad i sin frånvaro den 19 mars.

– Jag vet inte om han befinner sig i Ukraina i dag men vi misstänkte det åtminstone inledningsvis, säger förundersökningsledare ­Kennerth Strand vid Malmöpolisen.

Researchgruppen, som under valrörelsen avslöjade Sverigedemokraternas anonyma näthatare, hävdar att Andreas Carlsson anslöt sig till ett stridande förband i Ukraina bara några dagar efter att polisen sökt honom i Sverige. Enligt Researchgruppen följer han samma rörelsemönster som bataljon Azov. En bild på honom i Ukraina som publicerats på nätet är enligt Researchgruppen tagen i mitten av augusvti.

BÖRGE NILSSON/Textra

Läs mer:

Högerextremism i Ukraina

Var tionde röst
Högerextrema Svoboda, Radikala partiet och Högra sektorn samlade drygt tio procents av rösterna i de två senaste valen. I tre regioner blev antisemitiska Svoboda, som vill förbjuda homosexualitet och invandring, största parti 2012. Ultranationalister fick fyra ministerposter i Ukrainas interimsregering som ett erkännande för sina insatser vid våldsamheterna på Majdan. När Ukraina väljer parlament den 26 oktober har extremisterna en egen milis.

Bataljon Donbass
Knuten till president­kandidaten Dmytro Jarosh och hans parti­gruppering Hög­ra sektorn. Partiet ställer upp i valet.

Bataljon Azov
Knuten till Ukrainas patrioter och Social­nationalistiska för- ­samlingen (SNA), vars ledare Andrij Belitskij är bataljonens befälhavare. Har fått stöd av ­Radikala partiets ledare  Oleh Ljasjko. Båda parti­erna ställer upp i va­let. Minst fem sven­ska nazister deltar.

Bataljon Aidar
Mindre högerextremt än Azov och Donbass men opererar mycket självständigt i östra Ukraina. Anklagas av Amnesty för omfattande övergrepp och möjliga krigsbrott. Patrik och Henrik Fridén stred med bataljonen i somras.