Klicka för att se enkäten i större format.

Klicka för att se enkäten i större format.

På onsdag och torsdag nästa vecka hålls Sveriges största arbetsmiljömässa, Gilla jobbet, på Älvsjömässan i Stockholm. Den första mässdagen firas också skyddsombudens dag, då LO har en egen vip-lounge för skyddsombud med olika programpunkter och seminarier.

– Det är ett ställe där skyddsombuden kan träffa varandra, utbyta erfarenheter och få med sig ny matnyttig kunskap hem, säger Sten Gellerstedt, utredare och arbetsmiljöexpert på LO.

Han tycker att det är bra att Sveriges runt hundra tusen skyddsombud har fått sin egen dag. Dagen firades den första gången för tre år sedan när skyddsombudsuppdraget fyllde hundra år.

– Skyddsombuden jobbar på i den gråa vardagen, och oftast sliter de i det tysta. Det kan vara rejält tufft att vara de anställdas ombud, ställa krav och påtala problem i arbetsmiljön, så de behöver uppmuntran och stöd.

Sten Gellerstedt hoppas att alla LO-skyddsombud på Gilla jobbet-mässan kommer till vip-loungen, och att alla som inte har möjlighet att besöka mässan firas ändå.

– Arbetskamrater borde uppmärksamma sina skyddsombud. Bjud på en tårta, eller gör någonting annat, men ta hand om ditt skyddsombud och visa uppskattning, säger han.

Gilla jobbet

Sveriges största arbetsmiljömässa, Gilla jobbet, hålls den 22-23 oktober på Älvsjömässan i Stockholm. Under mässan hålls ett hundratal seminarier och andra programpunkter. Dessutom finns information, fakta och konkreta tips på mässans utställning på 3 000 kvadratmeter.

Runt 5 000 besökare väntas till mässan som arrangeras av fack och arbetsgivare genom de partsgemensamma Afa Försäkring, Prevent och Suntarbetsliv.