Ja, ja, det är minsann ingen från vänstern som gapar när de offentligt drivna skolorna/förskolorna/äldrevårdshemmen avslöjas med brallorna nere. När vården/undervisningen misskötts å det grövsta, heter det från borgerligt håll.

Medvetet eller inte, poängen är grovt missad. Kritiken mot vinster i välfärden handlar inte främst om att privat verksamhet absolut måste vara sämre.

Invändningarna handlar om: Det finns inget som hindrar ägarna från att tulla på kvaliteten. Vilket i sin tur kan leda till gigantiskt höga vinster, som tas från skattemedel.

Ingen inom vänstern missunnar driftiga, kunniga, erfarna kvinnor (argumenten mot begränsningar av vinster i välfärden handlar gärna om att äntligen får kvinnor chansen) att starta eget och skrapa ihop en trevlig vinst av sitt kunnande.

Ingen påstår heller att offentligt driven välfärd är himmelriket.

I debatten jämförs gärna med bygg­branschen, där företrädesvis män startar egna byggfirmor och lever gott på ROT-avdrag.

Men slarvar dessa byggfirmor i syfte att öka sina vinster? Bygger de hus utan tak, drar ned på säkerheten för jobbarna? Struntar i dyr väggisolering? Rasar broarna?

Möjligt och troligt att något liknande händer av och till. Det brukar och bör absolut leda till skarpa reaktioner. Man får inte bygga hur som helst i det här landet.

Arbetets Mårten Martos Nilsson har besökt en stiftelse i Bromma utanför Stockholm som handlar om geriatrik, vård för äldre – utan vinstmål.

Eller vinstmålen finns. Men överskottet går tillbaka till verksamheten. Kvaliteten är hög, både för patienterna och för de anställda.

Det finns alternativ inom vård och skola. Även om roffarna stoppas.

Den gångna veckan har Arbetet delvis tillbringat på Nordic Safety-mässan i Älvsjö. Det är alltid roligt och nyttigt att träffa både läsare, kommande läsare och de företag som ägnar sig åt skydd och säkerhet.

Slående hur arbetsmiljöföretagen, (vinstdrivande) så seriöst och kunnigt ägnar sig åt att förbättra miljön och förebygga olyckor och skador. Om alla drog nytta av kunskapen skulle mycket vara vunnet.