Foto: Björn Larsson Rosvall

Foto: Björn Larsson Rosvall

 

Huvuddelen av de nyanställda på Volvo PV kommer att få fasta jobb och samtidigt införs ett nytt arbetstidsavtal som dubblar flexibiliteten i personvagnsfabriken på Torslanda.

Arbetet har tidigare berättat att Volvo PV startar ett nattskift och kommer anställa 1 300 personer till fabriken i Göteborg. Det innebär att personalstyrkan ökar med 40 procent.

GlennBergstromVolvo– Det här bara positivt. Det kommer inte som någon himlastormande överraskning. Försäljningen har ökat 15 månader i rad, säger Glenn Bergström, som är vice ordförande i verkstadsklubben på Volvo i Göteborg. Han är också personalrepresentant i Volvo Cars bolagsstyrelse.

– Vi måste öka volymen för att kunna överleva långsiktigt och för att kunna investera. Och det är positivt för hela Göteborgsregionen, säger han.

Han bedömning är att det handlar om 1 500–2 000 nya jobb i Göteborgsområdet. Då räknar han in nya jobb hos underleverantörer. Till det kommer något hundratal jobb i Volvo motortillverkning i Skövde och ytterligare ungefär lika många jobb i Volvos anläggning i Olofström, enligt Glenn Bergström.

– Nu kommer vi upp på samma nivå som före krisen 2008.

Det är en ny modell av stadsjeepen XC90 som ska börja tillverkas i vår, som gör att det tredje skiftet behövs. Huvuddelen av dem som ska anställas till fabriken i Torslanda är bilbyggare, men det blir också runt 50 tjänstemän och en del underhållspersonal.

Omkring två tredjedelar av de nya ska få fast anställning och resten ska hyras in. Glenn Bergström tror dessutom att en liten del kommer att visstidsanställas.

– Den övervägande delen av de nya får tillsvidareanställning och resten kommer i första hand att hyras in, säger Glenn Bergström.

Fack och arbetsgivare har också kommit överens om ett nytt arbetstidsavtal. Glenn Bergström säger att det innebär att flexibiliteten fördubblas på Torslanda. Nuvarande avtal innebär en möjligt att variera arbetstiden så att produktionen kan höjas med 10 000 bilar per år och minskas lika mycket. Nu blir det möjligt att variera produktionen dubbelt så mycket.

Glenn Bergström säger att det nya avtalet innebär en genomsnittlig veckoarbetstid på 38 timmar. Och när företaget vill öka produktionen kan arbetstiden öka upp till 12 minuter per skift och om Volvo vill gå ner i tillverkning kan arbetstiden under ett skift minska med högst 54 minuter per dag.

 

Läs också: