Regeringen gav i dag Arbetsförmedlingen i uppdrag att förbereda införandet av en 90-dagarsgaranti för ungdomar.

Stefan Löfven– Regeringen kommer också att bjuda in kommunerna, som naturligtvis är viktiga i detta arbete. I budgetpropositionen återkommer vi med skarpa förslag när det gäller jobb för unga, utbildningsplatser och praktikplatser, säger statsminister Stefan Löfven (S) efter regeringssammanträdet.

Men det är fortfarande oklart om förslaget får stöd i riksdagen.

– Nu börjar det riktiga jobbet med att fasa in 90-dagarsgarantin och avsluta långtidsarbetslösheten för ungdomar, sade statsminister Stefan Löfven efter torsdagens regeringssammanträde.

– Regeringen kommer också att bjuda in kommunerna, som naturligtvis är viktiga i detta arbete. I budgetpropositionen återkommer vi med skarpa förslag när det gäller jobb för unga, utbildningsplatser och praktikplatser.

Exakt hur regeringen ska få igenom förslaget i riksdagen, där en majoritet är emot 90-dagarsgarantin, kan han inte svara på.

– Vi lägger en budgetproposition till riksdagen med det här innehållet. Där ska finnas konkreta förslag hur vi gör detta. De som inte vill sätta kampen mot långtidsarbetslösheten för ungdomar först får väl då argumentera emot och ta den diskussionen, sade Löfven.

Centerledaren Annie Lööf vill inte se någon 90-dagarsgaranti.

Annie Lööf– Socialdemokraternas arbetslinje består i att byta riktiga jobb mot att placera ungdomar i AMS-åtgärder. Det är en återupprepning av Göran Perssons 100-dagarsgaranti. Den fungerade inte då och kommer inte att fungera nu, säger hon. Vår kritik före valet var stenhård mot detta och vi kommer att ta strid mot det.

Frågan är bara hur. Vill Alliansen stoppa förslaget om 90-dagarsgaranti, så måste man bryta ut det förslaget ur budgeten, på samma sätt som oppositionen gjorde förra mandatperioden med höjd brytpunkt för statlig skatt.

– Vi kommer att rösta för Alliansens budgetmotion. Hur vi hanterar det sedan får vi återkomma till. Jag utesluter inte att vi bryter loss 90-dagarsgarantin, men vi har inte landat i hur vi ska agera, säger Annie Lööf.

90-dagarsgarantin

90-dagarsgarantin innebär att alla arbetssökande ungdomar senast inom 90 dagar erbjuds jobb, praktikplats, utbildning eller en kombination av detta. För unga under 25 år utan gymnasieutbildning öronmärks 13 000 nya platser i vuxenutbildningen. Utbildningen är ett krav för att få ersättning från samhället. 32 000 traineejobb ska erbjudas i offentlig verksamhet, merparten inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Jobben ska vara i ett år och ge avtalsenlig lön och varvas med utbildning.