Efter att Volkswagenkoncernen köpte hela Scania och i juni avnoterade bolaget från Stockholmsbörsen kommer nu krav från facket på VW om förändringar i ägarstrukturen.

Den mäktiga fackordföranden Bernd Osterloh, som anses ha Volkswagenordföranden Ferdinand Piëchs öra, tycker att VW ska bilda ett nytt tyskt koncernbolag där lastbilsbolagen Scania, MAN och VW-märkets kommersiella fordon ingår, enligt Dagens Industri som refererar till tyska nyhetsbyrån DPA.

Det skulle innebära att makt över Scania flyttas från det svenska bolagets styrelse och ledning till det tyska bolaget. Nästa steg skulle kunna vara att bolaget börsnoteras i Tyskland, vilket skulle kunna finansiera en satsning för att ge sig in på den nordamerikanska marknaden.

Den tyska fackbasen anser att ett lastbilsbolag ska bildas så fort som möjligt, även innan Andreas Renschler ska efterträda tidigare Scaniachefen Leif Östling som VW:s högste lastbilschef i februari.