Han kom som ett yrväder en maj­afton med, om inte ett Höganäskrus i en svångrem runt halsen, så i alla fall en ”Snöboll” från Kosta till LO-borgen. Den 26 maj 2012 valdes Karl-Petter Thorwalds­son till LOs nya ordförande. För ”Kålle” finns inga problem som inte har en lösning.

ingenskalamnasefter4110Det är det tydligaste budskapet i ”Ingen ska lämnas efter”, som lika mycket är en bok om Karl-Petter Thorwaldssons liv och erfarenheter som syn på politiska möjligheter för framtiden. Alla ska jobba och bidra till välfärdssamhället. Han lägger en stor del av skulden för dagens massarbetslöshet på S-ekonomerna som på 1980-talet började prata om inflationsmål i stället för full sysselsättning.

Boken är skriven ihop med tidigare kollegan Mikael Romero – som även skrivit Tobleroneaffären – och är tillkommen ”i otaliga hyrbilar på väg mellan möten”.

Tonen är agitatorisk och späckad med svordomar. Den påminner i mycket om Håkan Juholts svada – full av visioner, om än aningen ostrukturerade sådana. Och precis som S-kollegan tycker Thorwaldsson att svensk politik behöver ”a little less conversation, a little more action”.

Ja, tänker man efter att ha läst boken. Ska det vara så svårt?