En kvinna blev av med jobbet för att hon var hemma med sjukt barn. Nu döms arbetsgivaren, ett säljföretag inom it-branschen, att betala 100 000 kronor i skadestånd.

En 25-årig kvinna fick i början av året provanställning som telefonförsäljare på ett it-företag i Malmö. Under anställningsintervjun fick hon svara på frågor som om hon har barn. När hon berättar att hon har en ettårig dotter kommer följdfrågor om vem som tar hand om dottern på dagarna, och vad händer om dottern blir sjuk.

Kvinnan svarar att dottern går på förskola, och att flickans farmor, pappa eller hon själv tar hand om henne när hon är sjuk.

Kvinnan blir provanställd och redan efter några dagar blir dottern sjuk i hög feber. Och kvinnan ringer sin arbetsledare och säger att hon måste vara hemma för vård av barn. Totalt blir hon hemma i fyra dagar. På söndagen ringer arbetsledaren och säger att kvinnan inte behöver komma till jobbet på måndagen. ”Det här fungerar inte för bolaget” ska arbetsledaren ha sagt.

Kvinnan vänder sig till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som stämmer företaget till Arbetsdomstolen (AD). Sedan dess har det varit tyst från arbetsgivaren. Därför meddelade AD igår, onsdag, en så kallad tredskodom. Det kan ske när motparten aldrig svarar eller dyker upp till förhandling. Företaget döms till det skadestånd för kränkning som DO begärt, 100 000 kronor. Och för utebliven lön på närmare 13 000 kronor totalt. Dessutom får företaget stå för rättegångskostnaderna på dryga 3 700 kronor.

Om företaget inte hör av sig inom en månad tar DO fallet vidare till Kronofogden för att få ut pengarna till kvinnan.