Ivan Daza, vd Jobbfabriken.

Nu är det slut. I torsdags ansökte Blatteförmedlingens vd Ivan Daza om konkurs vid Stockholms tingsrätt. Foto: Leif R Jansson

Under fem år har fas 3-anordnaren Jobbfabriken tagit emot mer än 125 miljoner kronor i bidrag från skattebetalarna. Nu får skattebetalarna ta notan för nedläggningen också.

I går, måndag, försattes moderbolaget Blatteförmedlingen AB i konkurs på egen begäran av Stockholms tingsrätt. Nu ska konkursförvaltaren, advokat Jenny Grundén på Lindskog Malmström advokatbyrå, säga upp de runt 30 anställda i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg och Norrköping.

Under uppsägningstiden får de lön från den statliga lönegarantin.

Runt 400 fas 3-deltagarna är inskrivna på Jobbfabriken, enligt de uppgifter som bolaget har lämnat till konkursförvaltaren.

– Det finns separata avtal med Arbetsförmedlingen i varje stad. Vi har erbjudit att driva verksamheten vidare till den 31 oktober för att Arbetsförmedlingen ska få möjlighet att hitta andra uppgifter åt dem som är inskrivna, säger Jenny Grundén.

Om tre veckor är det slut. Då stänger Jobbfabriken, Sveriges förmodligen största fas 3-anordnare, som har blivit en sorts symbol för fas 3 och ett slagträ i debatten. Miljonutdelningarna till de två ägarna och vd Ivan Dazas höga löner har stuckit i ögonen. ”Extremt provocerande”, sa Hillevi Engströms statssekreterare Bettina Kashefi för ett par år sedan, men i övrigt var det tyst från arbetsmarknadsdepartementet.

Och staten fortsatte att bidra med nya miljoner. De sammanlagda bidragen till Jobbfabriken under fem år är ungefär lika stora som ersättningarna till 1 000 fas 3-deltagare under ett år, om man gör en snabb uppskattning mellan tummen och pekfingret och räknar med de får ungefär 10 000 kronor i månaden i genomsnitt.

I augusti åkte Jobbfabriken på en skattesmäll på sju miljoner kronor, inklusive skattetillägg. Detta efter en momsrevision som Skatteverket genomförde i fjol.

– Vårt ackordsförslag om att betala 75 procent av beloppet avslogs och därmed tvingas bolaget ansöka om konkurs och säga upp 30 anställda och 400 deltagare, skriver Ivan Daza på jobbfabriken.se.

Han svarar inte på frågor utan hänvisar till ett långt inlägg på hemsidan. Där går han till angrepp mot Skatteverket och Arbetsförmedlingen, i synnerhet generaldirektör Mikael Sjöberg. Ivan Daza anser att Arbetsförmedlingen har lagt krokben för Jobbfabriken.

– Att Arbetsförmedlingens Mikael Sjöberg vägrat erkänna vårt uppdrag som en tjänst anser vi skamligt, skriver Ivan Daza och fortsätter:

– Vi beklagar hur detta sabotage drabbar 30 anställda och 400 deltagare och önskar alla lycka till med fortsatta utmaningar.

Karin Ericsson, chef för Arbetsförmedlingens enhet för tjänster och program, anser att kritiken får stå för Jobbfabriken.

– Vi förstår faktiskt inte vad han hänvisar till. Det har inte skett någon som helst förändring av regelverket för sysselsättningsfasen på nästan två år. Det finns överhuvudtaget ingen koppling till att Arbetsförmedlingen har fått en ny generaldirektör, säger hon.

I går informerades Blatteförmedlingens anställda om konkursen. Ungefär tre fjärdedelar av dem är tills vidare-anställda.

Jobbfabriken drivs numera i två olika bolag – Blatteförmedlingen AB, som är i konkurs sedan i går, och det nystartade Jobbfabriken AB, som körde i gång i våras. Där har nya fas 3-deltagare skrivits in sedan dess.

Konkursen sätter stopp även för Jobbfabriken, eftersom hela personalen är anställd i Blatteförmedlingen.

Ivan Daza startade Blatteförmedlingen 2006 som en sorts arbetsförmedling för utrikes födda och andra generationens invandrare. Inriktningen var ”förändringsarbete, mångfaldsfrågor och rekrytering”, sa Ivan Daza till Arbetet i augusti.

Ivan Daza sågs som en pionjär och hyllades i tidningar till höger och vänster. Ledande moderater sågs gärna tillsammans honom. Tidigare kunde man hitta bilder på Fredrik och Filippa Reinfeldt, arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och förträdaren Sven Otto Littorin tillsammans med Ivan Daza på Jobbfabrikens hemsida.

Blatteförmedlingens ursprungliga verksamhet har upphört. Sedan starten 2009 har allt kretsat kring fas 3. 98 procent av företagets intäkter utgörs av fas 3-bidrag från Arbetsförmedlingen, enligt Skatteverkets utredning.

Ivan Daza om konkursen