Danielle Kanetoft. Foto: Viktor J Fremling

Danielle Kanetoft tog guld. Foto: Viktor J Fremling

Det regnade medaljer över den svenska EM-truppen i helgen. Två guld, fem silver och ett brons rakade Yrkeslandslaget hem i Yrkes-EM i Frankrike.

– Hälften av de tävlande i den svenska EM-truppen kom hem med medalj. Det är fantastiskt och visar att den svenska yrkesutbildning står sig väl i Europa, kommenterar Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden.

Tävlingen ägde rum i Lille i Frankrike där 27 länder möttes för att göra upp om medaljerna. Sverige ställde upp med 22 tävlande i 17 grenar. Flera av de tävlande ställde upp i lag, som Daniel Pettersson och Dan Andersson från Borås.

De tog guld i mekatronik som är en gren som handlar om att kombinera datateknik och mekanik och bygga maskiner.

– Vi byggde en maskin som skulle sätta lock på muggar och som man skulle stoppa pengar i. Det var svårt att hinna med men vi blev färdiga en timme innan de andra så det gick bra, säger Daniel Pettersson.

Den andra svenska guldmedaljen gick till frisören Danielle Kanetoft som bland annat tävlade i permanentning, herrklippning samt i grenen att skapa en frisyr efter ett foto.

Yrkes-EM är en tävling för unga under 26 år. Sverige fick också fyra hedersmedaljer inom webbdesign, elinstallation, måleri och hudterapeut. Nästa Yrkes-EM är i Göteborg 2016.