Nästan hälften av Skatteverkets kontor för utredning av skattebrott ska läggas ned. I stället ska verksamheten centraliseras till åtta stora städer, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Personal på myndigheten är kritisk och tror att skattebrotten bland företagare ökar om de lokala kontoren försvinner.

– De som bedriver en brottslig verksamhet är inte dumma. De ser var det är minst risk att bli upptäckt och de söker sig dit. Så det kommer att bli svårare att upptäcka och utreda brottslig verksamhet, säger skattebrottsutredaren Åke Fredriksson till Ekot.

Beslutet om nedskärningarna är inte fattat ännu men väntas bli klart inom ett par veckor enligt Anders Bäck, enhetschef vid Skatteverket.

Nedläggningshotet gäller kontoren i Halmstad, Kalmar, Jönköping, Karlstad, Västerås, Falun och Gävle. 250 skattebrottsutredare ska minskas till 200.

Ekobrottsmyndigheten är kritisk till Skatteverkets förslag till beslut.

– Tyvärr fick vi inte vara med i den här analysen, säger EBM:s generaldirektör Eva Fröjelin. Vi fick nyligen kännedom om det här. Och det har väckt mycket oro inom vår organisation.

EBM och Skatteverket jobbar mycket ihop kring skattebrott. EBM finns långt ifrån närvarande överallt i det avlånga landet, men Skatteverket med sina utredare har i större utsträckning funnits på plats.

– Vi måste ha en skattebrottsbekämpning bortom myndighetsgränserna, säger Fröjelin.