Liv Strömquist. Foto: Ola Torkelsson

Liv Strömquist. Foto: Ola Torkelsson

Förra veckan skrev Andres Lokko här på kultursidan om övergreppen som Märta Söderberg, nationalklenoden Hjalmar Söderbergs första fru, utsattes för vid förra sekelskiftet. Hennes enda ”brott” var att hon åtrådde en man som inte ville ha henne. Kvinnors sexualitet har genom stora delar av historien setts som en sjukdom, eller som något avvikande.

Liv Strömquists nya seriealbum ”Kunskapens frukt” är en bok om kvinnors könsanatomi och sexualitet. En anledning till att jag beundrar Strömquist, varhelst hon medverkar, är hennes kombination av intellektuellt skarpsinne, humor och folkbildningsideal. Vad hon än talar om kan hon dra paralleller till ett författarskap hon läst, någon fånig tampongreklam hon sett och ofta få en att både skratta högt och lära sig något på kuppen. ”Kunskapens frukt” är inget undantag. Det är en historisk exposé – från forntiden och Bibeln till i dag – om synen på ”det kvinnliga könsorganet”, som tragiskt nog aldrig fått ett lika självklart namn som mannens. Det har sin förklaring. Alldeles för länge har kvinnans snippa, fitta, vulva och klitoris varit tabu. Men inte alltid, upplyser Strömquist. Långt före Kristus blottade kvinnor sina kön för varandra. Riterna verkar ha haft en mysig kvinnosolidarisk symbolik. Boken är full av liknande aha-kunskaper.

Det är inte en önskan, utan ett krav, att ”Kunskapens frukt” blir obligatorisk skollitteratur.

SERIEALBUM

Kunskapens frukt Liv Strömquist Galago kunskapensfrukt_fakta