Ann Pollack. Foto: Stig-Åke Jönsson

Ann Pollack. Foto: Stig-Åke Jönsson

Redan på gymnasiet bestämde sig Ann Pollack: musik­lärare var det hon ville bli.

Hon växte upp med musik, pappa var musiklärare och mamma ledde egna ungdomsband och barngrupper som uppträdde lokalt i kyrkor, på äldreboenden och andra tillställningar.

Ann behärskar fem instrument: piano, blockflöjt, tvärflöjt, gitarr och elbas, och hon har gehör.

– Inte absolut. Jag har relativt gehör. Det kan faktiskt vara ett problem att ha absolut gehör. Då hör man tonerna i stället för sambandet mellan tonerna. Det kan begränsa kreativiteten.

Hon undervisar i gehörslära, där studenternas gehör tränas upp och förfinas.

Musikläraryrket har gått igenom många förändringar. I dag skapar eleverna och komponerar stycken med hjälp av datateknik.
Där har Ann Pollack god hjälp av en tidigare yrkeserfarenhet:

– Under en tioårsperiod jobbade jag inte som lärare, utan som webbdesigner. Det har jag oerhörd nytta av nu.

På Malmö latinskola har varje musik­elev en egen dator att jobba med. Skillnaden?

– Det är en enorm hjälp. Vi använder ett program där vi direkt kan lyssna på vad eleverna skapat. Om man skriver in ett stycke med till exempel trumpet så låter det faktiskt som en riktig trumpet. Eleverna behöver inte föreställa sig hur kompositionen låter med rätt instrument.

– Datatekniken ger helt andra möjligheter.

Förutom själva undervisningen jobbar Ann med schemaläggning.

– Jag släpar efter lite i lön, eftersom jag inte arbetat i kommunen lika länge som mina kolleger. Jag gick in på en lägre lön.

Förslaget om förstalärare tror Ann Pollack på.

– Ja, om man gör som Malmö gjort. Läraren får speciella uppdrag. Tydliga projekt som tar ungefär 20 procent av arbetstiden.

Då funkar det. Men det måste vara tydligt.

Hon är van att se sina elever dyka upp i Idol, och i de senaste melodifestivalerna har elever från Malmö latin­skola agerat stand-in under repetitionerna.

– De är fantastiskt duktiga. Jag är så stolt.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om Ann Pollack 55 år, lärare i musikteori på Malmö latinskola Bakgrund: Utbildning på Musikhögskolan i Stockholm, undervisat i teori och flöjt i Växjö, samt gehör i Uppsala. Det bästa med yrket: ”Att träffa dessa underbara ungdomar som bara suger åt sig kunskap.” Favoritlåtar: E lucevan le stelle ur Tosca av Puccini 3 nocturner av Debussy Desert Rose, Sting Don’t Give up, Peter Gabriel Come Together, Lennon-McCartney Om musiklärare Yrkets framtidsutsikter: Både och. Estetiska programmet är på frammarsch, men de estetiska ämnena i gymnasieskolan har blivit valbara i stället för obligatoriska. Medianlön: 29 300 kronor i månaden, enligt Lärarnas riksförbund. Fackförbund: Lärarnas Riksförbund eller Lärarförbundet.