Annika Strandhäll. Foto: Janerik Henriksson

Visions ordförande Annika Strandhäll blir socialförsäkringsminister. Det stod klart då statsminister Stefan Löfven i dag gjorde sin regeringsförklaring i riksdagen.

– Många av de frågor som jag nu får ansvar för som socialförsäkringsminister och chef för socialdepartementet är frågor som Vision jobbat med. Det är områden som är centrala för den svenska välfärden. Till exempel handlar det om arbetsskadeförsäkringen, sjukförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen, pensioner och föräldraförsäkringen, säger Annika Strandhäll i en kommentar.

Det var i måndags som Visions ordförande fick frågan om hon ville ha posten som socialförsäkringsminister, och hon sa ja efter cirka en dags betänketid.

I går, torsdag, var hennes sista dag som förbundsordförande. Från och med i dag leds facket av 1:e vice ordförande Ove Jansson.

I helgen hade Vision sitt förbundsmöte i Gävle där facket mejslade ut hur de ska arbeta de kommande åren. Att Annika Strandhäll nu lämnat jobbet som fackbas påverkar inte det arbetet, uppger förbundets presschef Nina Odermalm Schei.

– Vårt arbete kommer att fortsätta precis som vanligt. De hjärtefrågor vi beslutade om i helgen ligger fast, säger Nina Odermalm Schei.

Vision kommer att hålla ett förbundsmöte i höst där en ny ordförande ska väljas.

Annika Strandhäll är 39 år kommer från Göteborg men bor numera i Stockholm.  Hon har suttit  i Visions förbundsstyrelse sedan 2008 och har arbetat fackligt sedan 1999.

 

Vision

Förbundet som ingår i TCO-familjen har 168 000 medlemmar som arbetar inom kommuner, landsting, kyrkan och offentliga bolag. Förbundets högsta beslutande organ är förbundsmötet som hålls vartannat år, nu senaste i helgen i Gävle. Vart fjärde år väljs ordförande. Annika Strandhäll hade två år kvar fram tills nästa val 2016. Facket ska nu utlysa ett extra förbundsmöte under hösten.

Källa: Visions verksamhetsberättelse och årsredovisning 2013