annaselanderGör hon ingen tavla kan guldet i måleri bli hennes. Anna Selander är ett av de svenska me­daljhoppen i yrkes-EM i Frankrike som inletts denna vecka.

– Det svåraste blir överföringen av bilden.

Anna Selander från Göteborg har tränat, planerat och tagit tid på sitt målande för att vara i toppform under yrkes-EM som inleddes i går, torsdag, i franska orten Lille.

De som tävlar i måleri-dekoration får ett eget bås med väggar samt 18 timmar under tre dagar på sig att lösa fem uppgifter.

I båset ska de tapetsera, måla en dörr, göra färgnyansering, samt måla en bild de har fått på en liten skiss och göra en fri dekoration.

Anna Selander vann yrkes-SM i måleri i maj och ingår därför i Yrkeslandslaget som skickades till Lille i Frankrike.

Hemma i Göteborg är hon lärling på en målerifirma där hon bland annat hjälpt till att måla marmoreringar i trappuppgångar och i domkyrkan.

I Yrkes-EM, eller Euroskills som det heter på engelska, får ungdomar upp till 25 år tävla och i år deltar 27 länder.

Vartannat år hålls det ett EM, vartannat ett VM.

Andra yrkesgrupper som tävlar mot varandra är elektriska installatörer, svetsare, florister, hårfrisörer, väg- och anläggningsarbetare, webbdesigners, personbilstekniker och murare.

Syftet med tävlingen är att öka ungdomars intresse för yrkesutbildningar, som i Sverige är mycket lågt. På flera orter runt om i landet sjunker andelen elever på yrkesutbildningar.