astridsjul_pippi

Riksdagen har öppnat och Socialdemokraterna och Miljöpartiet spottar ur sig överenskommelser på löpande band. Men inom kulturvärlden har en annan fråga dominerat samtalet i veckan: SVT:s beslut att klippa i gamla Pippi Långstrump-filmer. Det handlar om två scener där Pippi säger att hennes pappa är ”negerkung” och där hon gör ögonen till smala streck för att likna en asiat. Vissa debattörer menar att klippningen gör våld på Astrid Lindgrens konstnärliga verk. Men alla som kan sin Astrid Lindgren vet att hennes värdegrund var tydlig. Att skriva något som barn skulle kunna uppleva som sårande hade aldrig föresvävat henne. Tiderna förändras och så gör även våra kunskaper. Vuxna kan ha förståelse för att ord och tankar är skrivna i en viss tid och kontext. Den saknar av naturliga orsaker barn. Därför har SVT tagit ett riktigt beslut.