Den 19 oktober kommer rapparen och artisten Jason Diakité, som vi bäst känner som Timbuktu, att tilldelas årets Stig Sjödin-pris på 40 000 kronor. Det är ett pris som går till kulturpersonligheter som verkar i poeten Stig Sjödins anda, vilket innebär att ta strid mot sociala orättvisor och förtryck i samhällsdebatten. Att Timbuktu drivs av ett sådant engagemang går inte att ta miste på. Bara under det gångna året har han väckt debatt med den SD-kritiska låten ”Svarta duvor & vissna liljor” och sitt omedelbart klassiska tal ”Jag är Jason” i riksdagen samt i sitt Sommar-program i P1 som var en uppgörelse med den strukturella rasismen i Sverige.

Jag har fått äran att presentera Jason Diakité på prisutdelningen som äger rum i ABF-huset i Stockholm, söndagen den 19 oktober klockan 14.00–16.30. Välkomna!

Stig Sjödin-priset är instiftat av Stig Sjödin-sällskapet, Runö Folkhögskola samt fackförbunden GS, Kommunal och IF Metall.