I invandrartäta Rosengård i Malmö ligger valdeltagandet på ungefär samma nivå som i Rinkeby. Men till skillnad från i Rinkeby ökade valdeltagandet här med drygt fem procent  jämfört med valet 2010.

– Vi har kunnat nå väldigt många förstagångsväljare, och det är resultatet av demokratiambassadörernas arbete, konstaterar Paul Noble, enhetschef på stadsdelen Öster där Rosengård ingår.

Ambassadörerna är fyra ungdo­mar från området som blivit förebilder bland annat genom sitt engagemang i lokalföreningar. De fick 300 000 kronor i statligt bidrag för att jobba för ett ökat valdeltagande.

– Och det har de definitivt lyckats med, säger Paul Noble. Det handlar om att få människor att inse att det visst lönar sig att rösta. Använder du inte din röst kan någon annan använda din tystnad.

Även invandrartäta Botkyrka kommun, söder om Stockholm, har satsat på unga demokratiambas­sadörer. Men här minskade i stället valdeltagandet med 1,85 procentenheter jämfört med valet 2010.

JohanHolgersson– Vi håller just på att analysera varför det har skett en minskning trots ökade insatser från demokratiambassadörer, säger kommunens chefsjurist Johan Holgersson. Troligen hade vi fått ännu lägre deltagande utan deras insatser.

Johan Holgersson är mycket imponerad av ökningen i Rosengård och tycker att det är värt ett studiebesök för att ta reda på hur demokratiambassadörerna jobbat där.

– De har nått ett fantastiskt resultat, det finns säkert saker som vi kan lära av dem.

 

Läs också: