Min systerson, byggnadsarbetaren, brast ut i frustration på Facebook häromdagen: Så trött och förbannad på allt tjat om SD hit och SD dit. Finns det något annat att prata om?

Bör påpekas att den unge mannen är övertygad antirasist. Vi, hans FB-vänner, försökte samfällt pigga upp honom med väderrapporter och tv-tips.

Kan förstå ledan. Men nu kommer jag i alla fall att nämna SD. En av förklaringarna till partiets jätteframgångar i valet sägs vara att det gjort en mycket bra valrörelse. Jimmie Åkesson flängde land och rike runt – många, likt mig – flinade i mjugg över protesterna och utebliven publik i Norrland. Men skrattar bäst som skrattar sist. SD gick fram även där uppe i det traditionella röda fästet.

Arbetets reporter Esref Okumus åkte till Rinkeby häromdagen. Där bor 175 olika nationaliteter som pratar 77 språk på en sju kvadratkilometer stor yta. Nästan 100 mil från Dorotea och Strömsund, där Jimmie Åkesson höll valtal, och så långt ifrån det går att komma när det gäller mångkulturell blandning och traditioner.

Få, 56 procent, röstade i Rinkeby.

Ännu färre, räknat i procent av de partier som aspirerade på riksdagen, orkade slå upp en valbod i Rinkeby. Socialdemokraterna och Miljöpartiet fanns på plats. Två av nio. 22 procent.
– Hur mycket kan en friggebod kosta egentligen? undrar Kenneth Seremet i vårt reportage.

Jag är inte hundra på om någon partiledare inte masade sig ut till Rinkeby. Men det känns säkert att hävda att den blå t-banelinjen, som sträcker sig från Kungsträdgården till Rinkeby och Tensta, bara var ett av många tåg som de rödgröna missade i årets valrörelse.

Det här numret av Arbetet delas ut på Bokmässan i Göteborg. Därför satsar vi lite extra på kulturen. Håll utkik här på arbetet.se efter Brian Eno – som aldrig ville vara rockstjärna, intervju med Kristina Sandberg som skriver om hemmafrun Maj från Ö-vik och det hemskaste av allt: boken om Hjalmar Söderberg som spärrade in sin hustru. Eller så här borde jag skriva: Läs om Märta Söderberg, kvinnan som plågades och spärrades in av sin man.

Jag minns hur jag på tonårsflickors vis njöt av Doktor Glas och Den allvarsamma leken. Märtas lidande var inte värt det. Ångrar att jag läste de där böckerna.

Du som är i Göteborg i helgen. Missa inte att titta in hos oss i monter B06:71. Vi bjuder på författarintervjuer och kulturquiz. Du som inte är i Göteborg, håll koll på vår webb, där hittar du spännande samtal mellan Jonna Sima och författarna.