En arbetare på Siljans Chark i Mora fastnade med ena handen i en köttmaskin när han skulle byta ut ett verktyg utan att först stänga av elen. Nu anmäler Arbetsmiljöverket bolaget till åtal för arbetsmiljöbrott.

Arbetaren skulle byta ut ett så kallat formverktyg i en maskin som vacuumförpackar kött när han fastnade i maskinen och fick svåra skador i vänster hand i mars förra året. Han tvingades vara sjukskriven i fem månader. Nu är han tillbaka på jobbet men med begränsad rörelseförmåga i den skadade handen.

Vid en inspektion efter olyckan kunde Arbetsmiljöverket konstatera att arbetaren inte stängt av huvudströmmen när han skulle byta verktyget. Något som stod i instruktionerna vid maskinen och som både arbetsgivaren och de anställda kände till.

Dessutom hade företaget inte genomfört någon kontroll av maskinens skydd, trots att det var känt att skyddets vrede var utsatt för slitage. Företaget har vid flera tillfällen innan olyckan inträffade bytt ut vredet på grund av slitage, konstaterar Arbetsmiljöverket.

Enligt Arbetsmiljöverkets bedömning hade olyckan kunnat undvikas om arbetsgivaren hade åtgärdat bristerna.

Arbetet har sökt men inte lyckats nå företagets vd Patrik Andersson för kommentar.