En pojke på en gymnasieskola i Kristianstad har utsatts för återkommande trakasserier med anspelning på en förmodad sexuell läggning. Nu förbereder Diskrimineringsmannen, DO, en stämning mot skolan för brott mot diskrimineringslagen.

DO anser att skolan inte har gjort tillräckligt för att stoppa trakasserierna som pågått sedan början av höstterminen 2012, då en elev i samma skola började sprida rykten om att pojken var homosexuell.

Sedan dess har trakasserierna fortsatt, både i skolan och i sociala medier där konton startats i pojkens namn och med fejkat innehåll. Även andra elever har deltagit i spridningen av ryktena och pojken har upprepade gånger fått frågan om det som sades var sant.

Skolan har haft samtal med flera elever som deltagit i spridningen av rykten och trakasserier, men inte lyckats få stopp på händelserna, och i februari förra året sjukskrevs pojken.

Enligt DO har pojken utsatts för grova trakasserier och skolan har inte tagit händelserna på tillräckligt stort allvar. Skolan har visserligen en likabehandlingsplan, men den har inte kunnat förhindra omfattande trakasserier bland eleverna.

– Det som på papperet framstår som ett gott likabehandlingsarbete har på den här skolan inte fungerat i praktiken. Skolan har inte klarat av att agera när något verkligen hände, säger diskrimineringsombudsman Agneta Broberg i en kommentar.