Vings och Fritidsresors hotell på Phuket fortsätter anlita ett tvätteri som kränker mänskliga rättigheter, hävdar en rapport från Fair Trade Center och Schyst resande. Båda researrangörerna tillbakavisar kritiken.

Redan för två år sedan visade organisationerna på kränkningar av mänskliga rättigheter.

Magdalena Öhrn, informationschef för Ving Sverige, säger att företaget ända sedan 2012, då man först fick vetskap om missförhållandena, agerat i samråd med Fair Trade.

– Situationen på tvätteriet på Phuket är självklart inte acceptabel. Men allt vi gjort för att försöka förbättra situationen för arbetarna har vi gjort i samråd med Fair Trade, därför är kritiken märklig, säger Magdalena Öhrn.

Jim Hofverberg på Fritidsresor säger att de hotell Fritidsresor har avtal med inte längre anlitar det aktuella tvätteriet och att man för en dialog med sina hotelleverantörer om socialt ansvar men att man, på uppmaning av Fair Trade, inte vidtar åtgärder som kan utsätta arbetarna för risker.

Enligt rapporten är de burmesiska migrantarbetarnas pass och arbetstillstånd fortsatt beslagtagna av arbetsgivaren, vilket innebär att de inte kan byta arbetsplats eller resa därifrån. ”I praktiken utsätts de för tvångsarbete”, skriver Fair Trade Center och Schyst resande.